La Xina reformarà el sistema electoral a Hong Kong per elegir només els "patriotes"
Pequín preveu un creixement econòmic del 6%, enmig de la recessió mundial, i envia un avís a Taiwan
La Xina defensa la solidesa del seu model polític, reafirma la tutela sobre Hong Kong i adverteix Taiwan dels riscos de jugar amb la independència. En un any històric per a la Xina, que celebra el centenari de la fundació del Partit Comunista, la reunió anual de l'Assemblea Nacional Popular (ANP) ha reivindicat el seu passat i ha refermat els objectius de convertir-se el 2035 en un país totalment desenvolupat i amb ingressos alts, el llegat que vol deixar el president Xi Jinping.
L'Assemblea servirà també per estrènyer encara més el setge polític sobre Hong Kong. Ja s'ha confirmat que es reformarà la llei electoral per impedir que es puguin presentar els candidats de l'oposició demòcrata. L'entrada en vigor de la llei de seguretat nacional a l'excolònia ja n'ha portat molts a la presó.
La reforma confirma la intenció de tutelar políticament Hong Kong i segurament implicarà que les eleccions al Parlament local es retardin fins al 2022. La setmana passada diversos funcionaris ja van avançar que només els “patriotes xinesos” podrien presentar-se a les eleccions.
El primer ministre, Li Keqiang, va inaugurar la sessió anual amb la presentació de l’“informe de treball”, una mena de discurs sobre “l'estat de la nació” amb característiques xineses. En la platea del Gran Palau del Poble, els més de 3.000 delegats, provinents de totes les regions, van aplaudir disciplinadament tots els punts que exposaven els objectius polítics i econòmics de l'any.
En un avís també a Taiwan, una vegada més ha reivindicat el principi irrenunciable d’”una sola Xina” i, sense citar directament el govern de l'illa, ha denunciat les activitats separatistes.
Fortalesa econòmica enmig de la recessió mundial
Mentre que l'economia mundial segueix enfonsada, la Xina mostra la seva fortalesa i anuncia un objectiu de creixement per sobre del 6% per al 2021. D'aquesta manera recupera la tradició de marcar metes de creixement, després que l'any passat hi renunciés per la crisi del covid-19. La Xina mira al futur amb optimisme i llums llargs, amb un pla de creixement per als pròxims cinc anys basat en el desenvolupament del mercat intern i la innovació.
L'objectiu marcat per Pequín és conservador, comparat amb el 8,1% que pronostiquen organismes com l'FMI, però demostra la confiança del govern xinès, que dona per superada la pandèmia. El primer ministre també ha promès la creació d'11 milions de llocs de treball urbans aquest any, al costat de mesures d'estímul que inclouen la reducció d'impostos per a les petites empreses i incentius en el crèdit.
Però sobretot ha esbossat les directrius del nou pla quinquennal (2021-2025), que ha de ser aprovat per l'ANP. Un pla que aposta per centrar-se en un creixement de qualitat amb l'objectiu d'impulsar el mercat intern i la innovació per ser més autosuficients. La Xina aspira a deixar de dependre de la tecnologia estrangera.
Més pressupost per a Defensa
Els èxits econòmics van acompanyats de fermesa política i la reivindicació com a potència internacional, també amb exhibició de poder militar. Augmentaran el pressupost de l'exèrcit un 6,8%, fins a arribar als 209.000 milions de dòlars. Representa un increment respecte al 6,6% que ja va pujar l'any passat. La decisió apuntala l'aposta de la Xina per continuar modernitzant les seves forces armades. El primer ministre ha destacat la necessitat d'enfortir la capacitat de l'exèrcit per defensar la sobirania davant de les amenaces exteriors. Un avís que pot anar adreçat també a Taiwan.
L'informe de treball no ha oblidat el compromís de lluita contra el canvi climàtic. Mentre el primer ministre, Li Keqiang, desgranava les mesures per combatre la contaminació i aconseguir la neutralitat d'emissions el 2060, a l'exterior del Palau del Poble la densa boira de contaminació (ICA -239) que cobreix Pequín durant tota la setmana recordava la necessitat urgent d'adoptar mesures.
La ciutat està semiparalitzada per les mesures de seguretat desplegades, però ni el tancament d'empreses ni la reducció del trànsit han aconseguit netejar l'aire.
La seguretat ha anat acompanyada també de mesures de prevenció sanitària que sorprenen davant la redundant informació que no hi ha contagis locals. Les universitats no recuperaran les classes presencials fins al final de l'ANP i als alumnes que van viatjar per l'Any Nou se'ls va recomanar de no tornar a la ciutat fins que es tanqui l'esdeveniment. Als delegats se'ls ha instat a vacunar-se i s'ha exigit arribar a la capital amb una PCR negativa. Als hotels s’hi han instal·lat robots per controlar la temperatura i s'han establert corredors desinfectats per arribar al Palau del Poble.
La cita política de l'any s'ha convertit en un esdeveniment virtual per a la majoria de la premsa, quan abans de la pandèmia convocava més de 3.000 periodistes. Per acreditar-se era necessari no haver sortit de Pequín en els últims 28 dies, i malgrat això només a molt pocs se'ls ha permès entrar al Parlament. La resta han hagut de seguir els actes per videoconferència.