Xi Jinping esdevé "líder suprem" de la Xina sense caducitat en el càrrec

El Parlament del país aprova una reforma històrica de la Constitució

El president de la Xina, Xi Jinping, en el moment de votar la reforma constitucional.
Clara Maseras
11/03/2018
3 min

PequínL'Assemblea Nacional Popular (ANP), el legislatiu xinès, ha aprovat canvis constitucionals per donar tot el poder al president Xi Jinping sense límits de mandat. Prop de 3.000 diputats han ratificat, gairebé per unanimitat, la modificació de la Constitució per abolir el límit de mandats a la presidència i permetre que Xi Jinping es mantingui al capdavant del país més enllà del 2023 i sense data de caducitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dos vots en contra, tres abstencions i un vot nul han estat la minsa oposició que ha permès mantenir les formes a la sessió anual de l'ANP i fer veure que és un òrgan consultiu i no pas una simple reunió de convidats per aplaudir. La votació a l'ANP confirma un canvi històric. És la modificació més important de la Constitució xinesa dels últims 36 anys i obre un nou període polític.

Després del govern autoritari i traumàtic de Mao Zedong, Deng Xiaoping va introduir a la carta magna el 1982 el límit de dos mandats de cinc anys per a la presidència. L'objectiu era evitar que es repetissin errors tan costosos per a la Xina com el Gran Salt Endavant o la Revolució Cultural, provocats per l'acumulació de poder i pel culte a la personalitat del període maoista. Des de llavors, el gegant asiàtic l'ha governat una direcció col·legiada on estaven representades totes les faccions del partit i les successions han estat pactades amb molta antelació.

Xi Jinping canvia les normes i des d'ara té a les seves mans la presidència del país, la secretaria del Partit Comunista i la presidència de la Comissió Militar. I totes elles les pot exercir indefinidament, sense data de caducitat. Xi ha passat de ser un líder –'ling dao', en xinès– a convertir-se en un 'ling xiu', un tractament que només s'ha donat a Mao i al seu successor Hua Guofeng i que es pot traduir per 'líder suprem'.

Canvi de discurs

Xi Jinping assegurava el 2012, quan es va celebrar el 30è aniversari de la Constitució xinesa, que cap individu o organització estava per sobre de la carta magna. Ara, en canvi, gairebé ha aconseguit fusionar-s'hi. La reforma difumina la línia que separa el Partit Comunista de l'Estat, i tot queda sota la ferma mà del president. Fa uns dies Xi justificava el canvi constitucional com una mesura necessària per fer front als reptes de futur i "modernitzar el sistema de la Xina i la capacitat de governança".

En una única votació, l'ANP ha aprovat introduir 21 esmenes a la Constitució, la qual, a més de donar un poder sense límit de temps a Xi Jinping, reforça el paper del Partit Comunista. La Constitució inclou el reconeixement del lideratge del partit com "la característica més fonamental del socialisme xinès". Per a alguns analistes, aquesta esmena representa que qualsevol intent d'impugnació d'una decisió del partit pugui considerar-se inconstitucional.

S'ha creat també la Comissió Nacional de Supervisió, una nova agència que substitueix l'actual organisme anticorrupció i que tindrà cobertura legal per investigar i detenir empleats estatals i càrrecs del partit sense necessitat d'aprovació judicial. Les teories polítiques del president també queden incorporades a la carta magna com a "pensament de Xi Jinping sobre el socialisme amb característiques xineses per a una nova era".

Xi Jinping iniciarà el seu segon mandat des d'una posició de força que li permetrà fer front a importants reformes, inclosa la reconversió de les deficitàries empreses estatals, sense oposició interna, ni la dels governs locals. Però en convertir-se en el líder més poderós des de Mao i en el "nucli" del partit, també serà el responsable de tots els errors si arriben temps difícils i l'economia s'alenteix.

stats