Per què la Xina no renuncia a la desesperant política de covid zero?
El malestar entre els xinesos és cada cop més evident, sobretot a Xangai on s'endureixen encara més les restriccions
PequínA Pequín la por a un estricte confinament com el de Xangai provoca escenes setmanals de pànic als supermercats. Les PCR cada 48 hores i les compres d'aliments han passat a ser l'activitat principal dels pequinesos després de tancar escoles, restaurants i parcs. El teletreball s’ha imposat i hi ha alguns barris confinats.
A Xangai han tingut pitjor sort i les mesures s'endureixen malgrat la davallada de casos. La població, esgotada després de més de sis setmanes de confinament, es veu sotmesa a un “període de silenci” en què se suprimeix el lliurament de paquets i l'accés als hospitals, almenys durant tres dies. I els criticats trasllats a centres de quarantena s’han ampliat. Ara no hi traslladen només els residents asimptomàtics que donin positiu en una PCR, sinó que la mesura també s'aplica als veïns dels pisos superiors o inferiors, encara que siguin negatius. Se'ls considera contactes propers i són evacuats a un d'aquests centres. Resulta difícil d'entendre, però, com una població que fa més de quaranta dies que està reclosa a casa seva pot contagiar-se de coronavirus.
Però ni les protestes dels exhaustos habitants de Xangai, ni les recomanacions de l'OMS, ni tan sols les pèrdues econòmiques aconseguiran modificar a curt termini l'estricta política de covid zero a la Xina. El president xinès, Xi Jinping, s'ha mostrat inflexible en la defensa del model.
El llenguatge bèl·lic s’ha instal·lat per parlar de la crisi sanitària. En diverses intervencions Xi ha exigit “lluitar amb determinació” i ha assegurat que si es va guanyar la batalla a Wuhan, a l'inici de la pandèmia, també “podem guanyar la batalla per defensar Xangai”. Ha vaticinat que "les mesures per tallar els rebrots resistiran la prova del temps". Dimarts la portada del Diari del Poble reafirmava el missatge amb un contundent titular: “La persistència és la victòria”.
La defensa de l'estratègia de "covid zero dinàmic", basada en llargs confinaments, bloquejos estrictes de la mobilitat i rastrejos massius de casos, s'ha convertit en política d'estat. La Xina defensa l'èxit de la seva estratègia davant d'Occident com una demostració de la superioritat d'un sistema autoritari que permet limitar estrictament la llibertat de les persones. Davant l'alt nombre de morts per covid a Occident, els portaveus polítics xinesos no dubten a repetir insistentment que per a Pequín salvar vides és més important que salvar l'economia.
El discurs oficial adjudica a Xi Jinping el lideratge i l'èxit de la política i fins i tot s’ha inclòs com a matèria d'estudi als llibres de text. És molt difícil que pocs mesos abans que se celebri el Congrés del Partit Comunista que li donarà un tercer mandat es corregeixi una política clau i es depurin errors. I el mateix Xi Jinping ho ha deixat clar a l'exigir suport sense fissures i perseguir qualsevol dissidència que qüestioni la política de tolerància zero.
L'amenaça fins i tot ha arribat a l'OMS. Aquesta setmana el portaveu d'Exteriors no ha dubtat a qualificar d'“irresponsable” el director general de l'organització, Tedros Adhanom, perquè afirma que la política de covid zero “no és sostenible”. La censura no ha dubtat a eliminar de l'internet xinès les declaracions del director de l'OMS i els hashtags #Tedros i #OMS van deixar de donar resultats als comptes de Weibo. No és l'únic damnificat, els articles d'experts xinesos que qüestionen els rígids confinaments, de juristes que posen en dubte la constitucionalitat de les mesures o d'economistes preocupats per les interrupcions a la cadena de producció també són eliminats.
Un estudi preveu 1,5 milions de morts al país si s'aixequen les restriccions
Pequín defensa que l'opció de conviure amb el virus no es pot aplicar a la Xina i un estudi de la Universitat de Fudan, a Xangai, els dona arguments, ja que preveu més d'1,5 milions de morts si s'aixequen les restriccions.
La població xinesa està menys immunitzada i la vacunació ha estat menys eficaç. Pequín només ha utilitzat les seves vacunes de virus inactivat i no n’ha autoritzat d’estrangeres desenvolupades amb tecnologia ARN, més efectives. Una vegada més ha estat una decisió política per defensar el producte nacional.
A més, encara que s’assegura que el 95% de la població està vacunada, hi ha un forat important entre la gent gran. Al principi només es recomanava a menors de 59 anys i després ha costat convèncer els avis. Segons la Comissió Nacional de Salut de la Xina, encara hi ha 42 milions de persones grans sense vacunar i 100 milions no han rebut les dosis de reforç. El sistema sanitari tampoc no està preparat per poder absorbir una gran onada de pacients. Les UCI només sumen poc més d'un milió de places al gegant asiàtic.