La Xina envelleix i es prepara per decréixer

El nou cens mostra un petit increment de la població però evidencia una natalitat estancada

PequínL'últim cens confirma que la població de la Xina ha continuat creixent, encara que només ha sumat dotze milions d'habitants l'últim any. El gegant asiàtic continua sent el país més poblat del món, però la població envelleix i la natalitat no s'enlaira. El govern, per tant, es prepara per fer front als problemes que generarà la reducció del nombre d'habitants i la disminució de la força laboral, mentre augmentarà el volum de persones grans que necessitaran assistència. La Xina es pot convertir en una societat envellida, com la japonesa, abans d'aconseguir ser un país totalment desenvolupat amb serveis socials i sanitaris forts.

L'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONE) ha publicat aquest dimarts les dades del setè cens elaborat durant els últims mesos del 2020. La Xina recompta els seus habitants cada deu anys, des dels anys 1950. L'informe és una eina per dissenyar les polítiques socials i econòmiques de futur. La població ha crescut l'última dècada un 5,38%; de 1.340 milions d'habitants el 2010 s'ha passat a 1.412 milions el 2020. El 51,24% són homes i el 48,76% dones. L'informe constata que la població en edat de treballar ha disminuït un 6,79%: actualment el grup d'edat entre 15 i 59 anys representa el 63,35% dels habitants, 894,38 milions de persones. La dada més preocupant és que els més grans de 60 anys sumen 264,02 milions i ja representen el 18,70% de la població, un 5,44% més que el 2010. Les previsions de la Comissió Nacional sobre Envelliment sostenen que cap al 2050 els més grans de 60 anys representaran el 28% de la població i s'acostaran a 490 milions de persones, una xifra superior a tots els habitants de la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

La natalitat no es recupera al ritme desitjat malgrat la supressió el 2016 de la política del “fill únic”. L'any passat van néixer 12 milions de nadons, en comparació amb els 18 milions del 2016. El responsable de l'Oficina Nacional d'Estadístiques, Ning Jizhe, ha assegurat en roda de premsa que la caiguda de la taxa de natalitat és semblant a la d'altres països desenvolupats en què les dones, i també els homes, prioritzen la carrera professional a la maternitat.

Cargando
No hay anuncios

Demògrafs i el mateix govern fa temps que treballen amb la premissa que la caiguda de la població no trigarà a arribar. La mateixa administració xinesa preveia l'any passat que la població arribaria al punt més alt el 2027, però He Yafu, un reconegut expert en demografia, reduïa el termini a l'any que ve.

Les mesures per fer front al problema

El govern ja ha avançat algunes mesures per fer front al problema. Al començament de l'any va anunciar que s'ampliaria l'edat de jubilació. Actualment els homes es jubilen als 60 anys i les dones als 55, però les que fan treballs manuals es jubilen als 50, mentre que l'esperança de vida és de 76 anys. La mesura és impopular i per això Pequín ha optat per introduir-la gradualment i amb incentius. Pequín també s'ha compromès a abaratir els costos de l'educació prometent augmentar les places públiques i regular el lucratiu mercat de classes extraescolars de reforç. La despesa en educació és el principal fre que addueixen les parelles per no tenir més d'un fill. En aquest sentit, mitjans oficials com el Global Times sostenen que és possible que s'eliminin les polítiques de planificació familiar aquesta tardor i que es permeti que les parelles tinguin els fills que vulguin.

Cargando
No hay anuncios

Un altre gran repte que queda pendent és si es reformarà el sistema de hukou, que és com es coneix el sistema d'empadronament perquè els emigrants del camp tinguin els mateixos drets quan treballen a la ciutat. Normalment són tractats com a il·legals dins el seu propi país, perquè com que no es poden empadronar quan arriben a la ciutat no tenen dret a la sanitat ni col·legis per als seus fills. Una reforma beneficiaria la natalitat en aquest col·lectiu.

Cargando
No hay anuncios

L'any passat el nombre de treballadors immigrants es va reduir en més de cinc milions en comparació amb el 2019: va ser la primera caiguda des del 2008. Les autoritats ho atribueixen principalment a la pandèmia, però també es constata que la població envelleix. L'edat mitjana d'un treballador emigrant és de 41,4 anys, en comparació amb els 34 anys del 2008. Aquest procés d'envelliment pot obrir el país a la necessitat d'immigració estrangera, un tema encara tabú en la societat xinesa.