La Xina eleva Xi Jinping a l'altura de Mao
Aprova una "resolució històrica" i situa el president com el guia en l'ascens del país a superpotència mundial
PequínEl Partit Comunista Xinès revisa la seva història per confirmar cent anys d'èxits, que han portat la Xina a viure el seu millor moment, i consagra el lideratge de Xi Jinping com la peça central del partit que el conduirà a una nova era. Xi Jinping surt reforçat per continuar en el poder un tercer mandat i ser l'home fort que ha de dirigir el país en el seu ascens com a superpotència mundial. La “prosperitat comuna”, el "desenvolupament d'alta qualitat" i la necessitat de “promoure l'autosuficiència científica i tecnològica” són els lemes de la nova etapa.
Sense sorpreses d'última hora i seguint el guió establert en les reglades reunions del comitè central, es va aprovar una “resolució històrica” que repassa els èxits dels cent anys de vida del Partit Comunista Xinès (PCX), sense trobar escletxes per a la crítica. El document entronitza Xi Jinping com la figura històrica que liderarà "el nou viatge cap a la modernització socialista de la Xina" i repassa sense complexos els èxits de Xi Jinping: des de la resposta encertada a la crisi del coronavirus fins a la lluita contra la corrupció, sense oblidar l'eliminació de la pobresa extrema. Destaca la fortalesa de la seguretat nacional per acabar amb la crisi de Hong Kong i adverteix que no es permetrà la independència de Taiwan. I també hi ha espai en el document per recollir una de les afirmacions que Xi Jinping ha repetit en diversos discursos: "Els temps en què el poble xinès era humiliat s'han acabat". Però sobretot el reconeix com a autor de tota una sèrie de “teories i pensaments” que han d’estar en el cor del partit.
Tercera revisió històrica
En un segle de vida només en dues ocasions anteriors s'havia revisat la història del PCX i totes dues van marcar moments de canvi d'època. La primera va ser el 1945 i va confirmar el lideratge de Mao Zedong com a constructor de la nació i la seva aposta per un socialisme adaptat a les característiques xineses, allunyant-se de Moscou. La següent revisió no va arribar fins al 1981, de la mà de Deng Xiaoping, per instaurar les reformes econòmiques que han portat la Xina a convertir-se en la segona potència econòmica mundial.
En el document aprovat ara no hi ha espai per a la crítica. Amb l'habitual llenguatge poc concret i farragós ple de referències a la construcció de la nació i al socialisme amb característiques xineses, el text repassa els èxits del Partit Comunista sense fissures. Fins i tot arriba a dir que “el partit i el poble han lluitat durant cent anys i han escrit l'epopeia més magnífica de la història de la nació xinesa en milers d'anys”. Esmenta els líders anteriors i valora la seva aportació a l'ideari del partit, inclosos Jiang Zemin i el seu pensament de les "Tres Representacions", i la perspectiva científica de Hu Jintao.
Però Xi es col·loca al mateix nivell que Mao o Deng a l’Olimp del PCX, ja que sota els seus mandats es van aprovar revisions històriques i es van obrir noves etapes. En el comunicat oficial Xi és anomenat disset vegades, mentre que Mao només set i Deng s'ha de conformar amb cinc. I s'insta a implementar “el pensament de Xi Jinping sobre el socialisme amb característiques xineses per a una nova era”.
Polítiques de "prosperitat comuna"
La nova era de Xi Jinping segurament significa el final de l’etapa de reformes iniciades per Deng. El país ja s'ha desenvolupat, el creixement i enriquiment sense límits donaran pas a les noves polítiques de “prosperitat comuna”, és a dir, redistribució de la riquesa. El control sobre les empreses privades ha tornat i l'han notat gegants fins fa poc mimats com Alibaba, sotmès a una investigació antimonopoli. El seu fundador, Jack Ma, pràcticament ha desaparegut de la vida pública. Liderar la llista dels més rics ja no és un bon exemple.
Xi Jinping no ha dubtat a intervenir amb mà ferma per regular sectors com les plataformes tecnològiques, l'educació o les immobiliàries. La descarbonització és un repte pendent i el país ha d'avançar cap a un model econòmic més sostenible. A la Xina tradicionalment la història es reescriu i s’utilitza per legitimar el poder. Ho feien els emperadors, que sota el seu mandat reescrivien les gestes del seu antecessor i és una fórmula que encaixa bé amb el marxisme.
La sisena sessió plenària del 19è comitè central del Partit Comunista de la Xina s'ha celebrat coincidint amb l'any que se celebra el centenari del Partit Comunista de la Xina, una commemoració que aprofita Xi Jinping per projectar la seva figura cap a la història. El 2018 es va reformar la Constitució per eliminar el límit de dos mandats en la presidència. Ara el pròxim pas és el congrés que se celebrarà la tardor del 2022 i gairebé amb tota seguretat Xi Jinping serà triat per a un tercer mandat. L'únic dubte és si serà l'últim.