EPIDÈMIA GLOBAL
Internacional09/03/2020

Itàlia amplia la limitació de moviments a tot el país

Metges italians demanen prioritzar "pacients amb més probabilitats de supervivència"

Soraya Melguizo
i Soraya Melguizo

RomaEl primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, ha ampliat a tot el territori italià la la restricció de moviments que des d'aquest dilluns s'aplicava ja a diverses regions del nord del país. Tot i no tancar el transport públic, que continua en funcionament, a partir de demà dimarts al matí es prohibirà entrar o sortir de les localitats respectives. Amb tot, segons el primer ministre, "el comportament correcte seria quedar-se dins de casa".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb prop de 8.000 casos positius de coronavirus registrats fins aquest dilluns, Itàlia es converteix en el segon país del món amb més infectats i morts després de la Xina. El virus s'escampa per les 21 regions transalpines i ja s'ha cobrat la vida de 463 persones, però és a la Llombardia on hi ha el principal focus, amb 5.400 contagis i 333 víctimes mortals. Els hospitals de la regió estan a prop del col·lapse i els sanitaris adverteixen que l'escassetat d'especialistes i unitats de cures intensives podria obligar els metges a prioritzar el tractament d'aquelles persones que presenten més possibilitats de sobreviure.

Cargando
No hay anuncios

"Podria ser necessari posar un límit d'edat a l'ingrés en cures intensives [...] per reservar recursos que podrien ser escassíssims a qui, a priori, té més probabilitats de supervivència i, després, a qui presenta més esperança de vida, en una òptica de maximitzar els beneficis per a la màxima quantitat de persones". L'alarma la va llançar l'associació de metges anestesistes i de cures intensives en un informe dirigit als responsables de la regió de la Llombardia. "En absència de ràpides i adequades disposicions per part de les autoritats, ens veurem obligats a enfrontar-nos a un fet que només podem qualificar de catàstrofe sanitària", conclouen els especialistes. Una mena de protocol que ja s'estaria aplicant en alguns centres, segons ha confirmat en una entrevista al Corriere della Sera Christian Salaroli, especialista en reanimació a la ciutat de Bèrgam. "Es decideix en funció de l'edat i les condicions de salut. Com en totes les situacions de guerra".

La regió de la Llombardia compta amb 900 unitats de cures intensives a les quals s'han afegit recentment 223 llits més, ha explicat el responsable de la Sanitat llombarda, Giulio Gallera, que ha anunciat que en els pròxims dies n'hi haurà 150 més de disponibles. Un esforç important però insuficient, adverteixen els sanitaris, si no s'aconsegueix contenir la difusió del virus.

Cargando
No hay anuncios

"Si els contagis augmenten com en aquestes dues últimes setmanes, no serem capaços de donar una resposta de qualitat", va reconèixer Gallera durant una compareixença de premsa en què va anunciar que Mattia, l'home de 38 anys considerat el pacient 1, ja respira de manera autònoma. "Quan les persones es queden a casa, no es contagien, no infecten ningú i la difusió del virus es redueix", ha continuat dient l'assessor llombard, que ha subratllat que el contagi s'ha reduït "significativament" en l'anomenada zona vermella, els 11 pobles considerats epicentre del brot que van estar en quarantena fins diumenge passat. L'aïllament de 16 milions de persones al nord d'Itàlia aprovat el cap de setmana passat pel govern de Giuseppe Conte apunta en aquesta direcció.

El primer dia laborable després de la imposició d'aquestes mesures extremes va deixar una imatge gairebé fantasmagòrica d'una regió de 10 milions habitants obligada a tancar-se a casa per frenar l'expansió del coronavirus. Des de primera hora del matí, exèrcit i policia van instal·lar controls a les principals estacions de trens, aeroports i carreteres de les zones afectades per controlar el compliment de la normativa. El decret prohibeix l'entrada i sortida d'aquesta zona, excepte per a aquells que estiguin tornant a la seva residència habitual, per causes laborals, emergències excepcionals o motius de salut. Fins ara n'hi ha prou amb signar una declaració exposant les raons per poder viatjar-hi. Les autoritats sanitàries apel·len a la responsabilitat dels ciutadans i conviden les empreses a afavorir el teletreball, però no sempre es compleix.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dilluns molts ciutadans es mostraven crítics amb els que el cap de setmana van fugir precipitadament de Milà cap al centre i sud de país, ignorant les recomanacions de les autoritats locals, després que se sabés que el govern aprovaria aquesta mateixa nit una normativa que blindava el nord.

La psicosi va arribar també a més d'una vintena de presons del país, on es van registrar disturbis i amotinaments. Almenys set reclusos del centre penitenciari de Mòdena van morir enmig d'una revolta sorgida com a protesta per les restriccions a les visites adoptades per evitar el contagi, mentre que al sud de país una desena de presos de la presó de Foggia va aprofitar la confusió per fugir.