La Xina es converteix en el cinquè principal exportador mundial d'armes i supera el Regne Unit
Els EUA lideren les vendes d'armament, mentre que els països del sud-est asiàtic en són els màxims compradors. Molts estats europeus, entre els quals hi ha Espanya, busquen col·locar al mercat avions de combat acabats de comprar que ja no poden mantenir
BarcelonaLa Xina s'ha convertit en el cinquè exportador del món d'armes convencionals, segons les dades publicades aquest dilluns per l'Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). D'aquesta manera, la potència asiàtica se situa per primera vegada entre els cinc principals exportadors d'armes.
Els Estats Units van encapçalar la llista dels màxims subministradors d'armes del 2008 al 2012 (30%), seguits per Rússia (26%), Alemanya (7%), França (6%) i, per primer cop en 20 anys i en substitució del Regne Unit, la Xina (5%).
El SIPRI indica que el volum de les exportacions de grans armes convencionals de la Xina va créixer un 162% entre el 2003 i el 2012. Aquest creixement és degut "principalment a les adquisicions d'armes a gran escala per part del Pakistan".
L'Àsia, la primera importadora d'armes
En el període del 2008 al 2012, l'Àsia i Oceania van representar un 47% de les importacions globals de grans armes convencionals. Els cinc principals importadors a tot el món van ser asiàtics: l'Índia (12%), la Xina (6%), el Pakistan (5%), Corea del Sud (5%) i Singapur (4%).
Això es produeix en un moment d'intensificació de les tensions per les disputes territorials als mars de la Xina.
La crisi financera fa caure les importacions a Europa
Les importacions dels països europeus van caure un 20% des del 2003.
Molts d'aquests estats, com ara Espanya o Portugal, busquen compradors d'avions de combat acabats de comprar que ja no es poden permetre mantenir.
Les importacions a Grècia han caigut un 61% en aquest mateix període, i es desplacen del lloc número 4 de la llista de països importadors al número 15.