La Xina suspèn la cooperació en temes clau amb els EUA i sanciona Pelosi

Pequín acusa la demòcrata de soscavar “la seva integritat territorial" mentre continuen les maniobres militars sobre Taiwan

Un avió de guerra xinès, durant les operacions militars a Taiwan
Javier de la Sotilla
05/08/2022
4 min

BarcelonaLa Xina segueix ferma en la seva resposta a la visita de Nancy Pelosi a Taiwan. Pequín ha anunciat que congela la cooperació amb Washington en assumptes clau com el medi ambient i que suspèn les reunions militars d'alt nivell. A més, s'hi inclouen la suspensió de trobades bilaterals sobre la cooperació entre Pequín i Washington en temes com la repatriació d'immigrants il·legals, l'assistència judicial penal, la lluita contra els delictes transnacionals i el control de drogues. En total, un conjunt de vuit mesures de represàlia que suposen un nou pas en l'escalada de la tensió a l'estret de Taiwan. La portaveu d'Exteriors, Hua Chunying, ha responsabilitzat els Estats Units de provocar la crisi. “Les mesures de resposta estan justificades, són necessàries, apropiades i gens excessives”, ha defensat, ja que Pelosi ha fet "cas omís de la preocupació i la ferma oposició" de la Xina amb el seu viatge a la capital del país, Taipei.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El gegant asiàtic, que dijous va iniciar maniobres militars amb foc real sobre l'estret de Taiwan, també ha anunciat que sancionarà la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units i els seus familiars pròxims al considerar "provocador" el seu aterratge a l'illa. En un comunicat, el ministeri d'Afers Exteriors xinès considera que el viatge de Pelosi a Taiwan "interfereix greument en els assumptes interns de la Xina, soscava la sobirania i la integritat territorial del país, i trepitja la política d'una sola Xina, cosa que amenaça la pau i l'estabilitat de l'estret de Taiwan”.

Aquests anuncis coincideixen amb el segon dia d'operacions que l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL) està realitzant sobre l'illa autogovernada que Pequín reclama com a part del seu territori. Segons el ministeri de Defensa taiwanès, vaixells i avions de guerra han creuat aquest divendres la línia de separació de l'estret i diversos míssils han sobrevolat Taipei. La presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, ha considerat "altament provocadors" aquests simulacres.

"Aquesta provocació amenaça la nostra seguretat, augmenta les tensions a la regió i interromp el transport i el comerç internacional”, ha assegurat a través de Twitter l'exèrcit taiwanès, que ja va denunciar que 22 avions militars havien creuat l'estret ahir, quan es va tancar l'espai aeri i marítim de fins a sis zones al voltant de l'illa. L'estret de Taiwan és un pas indispensable del comerç internacional, ja que hi passa prop del 50% del transport marítim de contenidors i el 88% del tràfic mundial de grans vaixells de càrrega.

Tanmateix, aquesta situació no ha aturat per complet la circulació dels vaixells, que poden vorejar l'illa per evitar el pas de l'estret, tot i que es tracta d'un pas més arriscat per la presència dels freqüents tifons en les aigües filipines.

Per la seva banda, Pelosi, que ha titllat de "ridícula" l'afirmació que la seva visita a Taiwan pugui perjudicar l'illa, ha viatjat al Japó en l'última parada de la seva gira pel continent asiàtic. En una roda de premsa a l'ambaixada dels Estats Units a Tòquio, ha assegurat que l'objectiu del viatge no era canviar la relació amb l'Àsia i ha reafirmat el suport dels Estats Units a Taiwan. "La Xina ha intentat aïllar Taiwan, però no ens impediran viatjar-hi. La nostra amistat amb Taiwan és forta”, ha reiterat Pelosi. Tanmateix, és un fet que la seva visita a un territori que Pequín considera "regió rebel" a la seva sobirania ha estat utilitzada com a pretext per a l'exhibició de múscul militar xinès.

La sanció de Pequín a la congressista és la primera a un alt càrrec nord-americà després de l'anunciada l'any passat contra Mike Pompeo, l'exsecretari d'Estat de l'Administració de Donald Trump. En aquella ocasió, el Partit Comunista Xinès, que també va acusar el cap d'estratègia Steve Bannon, l'assessor Peter Navarro i el secretari de Salut Alex Azar, també va al·legar que durant el mandat trumpista havien "violat seriosament la sobirania del país" en haver "interferit greument en els assumptes interns de la Xina".

Els sancionats per Pequín havien representat la línia de més confrontació del gabinet contra el règim xinès impulsant la guerra comercial iniciada el 2018 i reiterant les acusacions de "genocidi i crims contra la humanitat" per la repressió a l'ètnia uigur a la regió de Xinjiang. De la mateixa manera, la trajectòria de la demòcrata Pelosi ha estat marcada per la seva actitud crítica respecte als abusos contra els drets humans i les llibertats civils a Taiwan, Hong Kong o el Tibet.

La quarta crisi de l'Estret

La mesura arriba un dia després que la Casa Blanca convoqués l'ambaixador xinès a Washington, Qin Qang, per denunciar les incursions militars del règim de Xi Jinping al voltant de l'illa del Pacífic, que des de la capital titllen com a "actes provocadors". Ambdues parts s'acusen de provocar la resposta de l'altra, en una escalada de la tensió que el món observa expectant. Tant el G-7 com la Unió Europea consideren "injustificada" la visita de Pelosi, així com les maniobres xineses a l'estret, que han revifat un conflicte de set dècades en el que molts experts ja consideren la quarta crisi de l'estret de Taiwan (després de les de 1954, 58 i 95-97).

L'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN), per la seva part, es va reunir per tractar les amenaces que planen sobre la regió del Pacífic. En una cimera d'urgència a Cambodja, van oferir-se a facilitar el diàleg entre les parts, des del principi de neutralitat internacional que acostuma a guiar les decisions d'aquesta organització. Els països de l'ASEAN temen que l'escalada de tensió i la presa de decisions reactiva derivi en "errors de càlcul, greus enfrontaments, conflictes oberts i conseqüències imprevisibles entre les principals potències" del món.

Pelosi posa fi al Japó a la tortuosa gira asiàtica

La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, ha donat per finalitzat el seu viatge per Àsia al Japó, un aliat fidel dels nord-americans, que manté una enemistat històrica amb la Xina. De fet, el país va denunciar ahir l'impacte de cinc míssils balístics disparats per Pequín a la seva Zona Econòmica Exclusiva (ZEE). Segons va alertar el ministre de Defensa, Nobuo Kishi, "és la primera vegada que cinc míssils xinesos cauen a la ZEE del Japó". Pelosi s'ha referit avui a les represàlies xineses afirmant que la Xina ha utilitzat la seva visita com "una excusa" per a l'exhibició de múscul. A més, ha assegurat que l'objectiu del viatge, que l'ha portat per Singapur, Malàisia, Corea del Sud i Taiwan, en tot moment ha sigut "mostrar respecte" i "mantenir l'statu quo, no canviar-lo".

stats