La Xina acaba amb 35 anys de política del fill únic
El Partit Comunista permetrà que les parelles tinguin dos fills per combatre l’envelliment de la població
PequínLa Xina ha abandonat aquest dijous la política del fill únic i a partir d’ara permetrà que totes les parelles en puguin tenir dos. El Partit Comunista Xinès ha aprovat la històrica reforma de la política de planificació familiar vigent des de finals de la dècada dels setanta per equilibrar el desenvolupament de la societat i fer front a l’envelliment de la població.
L’abolició de la política del fill únic és la decisió de més repercussió social de les que s’han adoptat a la reunió del plenari del comitè central del Partit Comunista, que ha aprovat el tretzè pla quinquennal després de quatre dies de reunió. A partir d’ara totes les parelles que ho vulguin podran tenir dos fills, sense cap tipus de restriccions. El 2013 es va aprovar una reforma parcial que permetia a les parelles en què un dels membres era fill únic tenir un segon fill.
La política del fill únic va entrar en vigor a la fi dels anys setanta per controlar la natalitat en un país amb pocs recursos que veia créixer desproporcionadament la seva població. La mesura preveia excepcions per a les minories ètniques i també a les zones rurals, on es permetia tenir un segon fill sempre que el primer fos una nena.
L’aplicació estricta de la mesura, que incloïa avortaments forçosos en mesos avançats de gestació, ha desembocat en un dels principals canvis socials de la història de la Xina. Es calcula que s’han evitat uns 400 milions de naixements i que ha provocat un autèntic infanticidi o feminicidi.
Preferència de l’home
A causa de la preferència de l’home sobre la dona en la tradicional societat xinesa, la política del fill únic ha provocat que milions de nenes no hagin arribat a néixer, malgrat que la llei prohibeix els avortaments selectius pel sexe i les ecografies per detectar-ho. Segons la mateixa Oficina Nacional d’Estadística Xinesa, en la franja de la població més jove de 30 anys hi ha 20 milions més d’homes que de dones, i es calcula que el 2020 a la Xina hi haurà 24 milions d’homes sense possibilitat de casar-se.
Al gegant asiàtic neixen 116 nens per cada 100 nenes, mentre que la proporció natural segons l’ONU és de 107 nens per cada 103 nenes. Aquest desequilibri genera un altre tipus de problema: el tràfic de dones d’altres països, com el Vietnam, per vendre-les com a esposes a la Xina, o el rapte i venda de dones.
La rígida política de control de natalitat s’ha anat relaxant i durant l’última dècada les parelles que es podien permetre les multes corresponents decidien tenir més fills.
La reforma del 2013 va ser un avanç per intentar frenar l’envelliment de la població, però no va donar els resultats esperats. Només un milió i mig de parelles van sol·licitar permís per tenir un segon fill.
En l’actual societat xinesa les noves oportunitats i la independència de la dona s’han convertit en el millor mètode de control de natalitat. I ara el govern segurament haurà de pensar en polítiques de suport a la família per incentivar els naixements.
Duplicar el PIB per càpita
A més de l’abolició de la política del fill únic, el comitè central del Partit Comunista Xinès també ha donat llum verda al nou pla quinquennal, que es marca com a objectiu duplicar el PIB per càpita el 2020 en relació al del 2010. L’objectiu és treure de la pobresa 70 milions de persones i estendre a tota la població una assegurança de vellesa. També preveu que el consum aporti un percentatge més gran del creixement del PIB i col·loca la innovació al centre de la política econòmica de la Xina. D’aquesta manera, s’estimularan sectors relacionats amb la tecnologia, la ciència i la cultura, es treballarà per obtenir més transparència i atreure així la inversió estrangera i s’establirà una llista negra de sectors exclosos a la gent de fora per evitar conflictes. A més, durant els pròxims cinc anys s’implementarà un sistema més exigent per protegir el medi ambient que inclourà el desenvolupament de les energies verdes, la racionalització del traçat urbà i la rehabilitació ecològica.
La reunió del plenari també ha aprovat l’expulsió de deu membres del Partit Comunista per problemes de corrupció, entre ells Ling Jihua, exsecretari personal de l’expresident Hu Jintao. En el comunicat final de la trobada es deia que se seguiran fent els esforços necessaris per lluitar contra la corrupció tant en el si del partit com al govern.
Les directrius del nou pla quinquennal (2016-2020) entraran en vigor el pròxim mes de març, quan l’hagi ratificat l’Assemblea Nacional Popular de la Xina en la seva reunió anual.