Xi Jinping avança per perpetuar-se en el poder
El Partit Comunista canviarà la Constitució per eliminar el límit dels dos mandats presidencials
PequínXi Jinping podrà mantenir-se al poder més de dos mandats. El Partit Comunista Xinès (PCX) ha proposat eliminar el límit de mandats per al càrrec de president i vicepresident i incorporar el pensament de Xi Jinping a la Constitució del país. La proposta s'aprovarà durant la sessió anual de l'Assemblea Popular Nacional, el legislatiu xinès.
El president xinès, Xi Jinping, avança en el seu ferm control sobre tots els ressorts del govern obrint la porta a mantenir-se en el poder sense límit de temps i incorporant les seves teories polítiques a la Constitució del país i no només als estatuts del PCX. D'aquesta manera la seva figura s'equiparà a la de Mao i Deng, considerats els pares de la República Popular de la Xina.
Xi, de 64 anys, va ser reelegit secretari general en el 19è congrés del partit celebrat l'octubre passat, on ja es va especular sobre la seva permanència al poder en no designar clarament qui havia de ser el seu successor al cap de cinc anys.
Amb l'eliminació del límit del mandat presidencial es liquida la forma de govern col·legiada que ha utilitzat el PCX en els últims 30 anys. El govern consensuat entre els set membres del Comitè Permanent, que normalment reflectien l'equilibri entre les diferents faccions del partit, i la norma dels dos mandats es van instaurar per evitar l'acumulació de poder en mans d'una sola persona. Es pretenia evitar el culte a la personalitat i els excessos de l'època de Mao que van provocar desastres com el Gran Salt Endavant o la Revolució Cultural. Xi Jinping ja no té data de caducitat i es pot mantenir al poder el temps que vulgui. Es pot convertir en un dirigent molt més poderós que Mao Zedong perquè la Xina ha esdevingut la segona economia mundial.
Xi entra a la Constitució
Ara, en una sessió del Comitè Central del PCX, en la qual ha participat el mateix president, s'ha acordat eliminar de la Constitució xinesa l'expressió que el president i el vicepresident "no serviran més de dos mandats consecutius". No és l'única esmena a la Constitució que es pretén aprovar. També s'hi incorporarà la teoria política "Pensament de Xi Jinping sobre socialisme amb característiques xineses per a una nova era". S'introduirà un reconeixement exprés a la carta magna al paper del Partit Comunista en el govern del país amb la frase "La direcció del Partit Comunista de la Xina és la característica definitòria del socialisme amb característiques xineses". També s'incorporarà a la Comissió Nacional de Supervisió, encarregada de perseguir la corrupció, com una nova agència estatal reconeguda a la Constitució. A més, s'hi agregaran declaracions de principis com la necessitat de "treballar per construir una comunitat amb un futur compartit per a la humanitat".
Al març, assemblea
Formalment, les propostes primer es debatran a la sessió plenària del 19è Comitè Central del PCX, que té lloc entre demà i dimecres a Pequín, i després es ratificaran en la sessió anual de l'Assemblea Popular Nacional (APN), que comença el 5 de març.
El simple anunci de la proposta, però, vol dir que ja està decidit. La reunió anual del Parlament xinès s'utilitza per votar les proposicions que ja arriben consensuades.
És la primera reforma de la Constitució en els últims 14 anys i la cinquena des que va entrar en vigor el 1982.
Segurament en els dies vinents es donaran a conèixer els nous nomenaments del govern que s'aprovaran durant l'APN. Es preveu que Li Keqiang es mantingui com a primer ministre i que Wang Qishan, un fidel aliat de Xi i responsable de la campanya anticorrupció, pugui ser nomenat vicepresident malgrat superar l'edat de jubilació. El nom de Liu He sona per coordinar l'àrea econòmica i el del general Wei Fenghe per al ministeri de Defensa.
Segons han dit nombrosos experts, Xi va començar a construir un culte a la personalitat gairebé des del primer dia del seu mandat i des d'aleshores s'ha convertit en el "president de tot", acumulant la direcció d'organismes en què el cap d'estat no hi era i duent a terme una campanya a la premsa oficial que recorda el culte a la personalitat d'altres èpoques.
Les regles no escrites del règim estableixen que els dirigents s'han de retirar als 68 anys i en l'últim congrés tots els que superaven aquesta edat van ser separats, però Xi, de 64 anys, traspassarà aquesta barrera d'aquí cinc anys. En el seu discurs d'avui, el mandatari xinès ha insistit en la importància de la carta magna i ha afirmat que "cap organització o individu té el privilegi de superar la Constitució o la llei".
Xi també ha indicat que la Xina hauria de fer ple ús de la Constitució per modernitzar el sistema i la capacitat de govern de la Xina i enfortir la capacitat de governança a llarg termini del Partit.
La República Popular de la Xina va promulgar la seva primera Constitució el 1954, mentre que el 1982 la cinquena APN va aprovar la carta magna actual, sotmesa a quatre esmenes els anys 1988, 1993, 1999 i 2004.