DAVOS 2021

Xi Jinping advoca per tornar a les regles del multilateralisme i no anar enrere en la globalització

El president xinès avisa que cal respectar les diferències i que no hi pot haver "injerències en els afers interns" dels països

Ji Xinping, durant la seva intervenció en el For Econòmic de Davos, aquest dilluns
26/01/2021
3 min

LondresEl president de la República Popular de la Xina, Xi Jinping, ha estès condicionalment la mà als grans poders del món amb una crida, aquest dilluns, al "multilateralisme" com la millor fórmula perquè la humanitat faci front als grans desafiaments: des de l'actual i urgent de la pandèmia de covid-19 fins al canvi climàtic o les diferències entre els països en procés de desenvolupament i els rics. "Les relacions entre països s'han de coordinar i regular a través dels sistemes i les regles vigents, en comptes de quedar a mercè de la voluntat dels que tinguin el braç més musculós o el puny més gran", ha afirmat. Xi Jinping s'hi ha referit durant la jornada d'obertura, en aquest cas virtual, del Fòrum Econòmic de Davos, i es pot interpretar també com una molt implícita benvinguda al retorn a unes relacions internacionals convencionals amb Occident, sobretot amb els Estats Units del nou president Joe Biden, després dels turbulents quatre anys de presidència de Donald Trump, marcats, entre altres qüestions, per la guerra comercial entre Pequín i Washington.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Pequín sembla haver entès des del primer moment que l'administració Biden tindrà una aproximació pragmàtica en política exterior i li ofereix una via per recuperar una mínima normalitat en les relacions.

Xinping ha insistit en el "respecte a les lleis i regles internacionals, en lloc del supremacisme i l'egoisme". L'essència del multilateralisme, ha dit, "consisteix en el fet que els afers globals s'abordin mitjançant consultes entre tots, i el destí del món el decideixin entre tots els països". I ha advertit contra "els que creen petits cercles excloents, provoquen la suposada nova Guerra Freda, exclouen, amenacen o intimiden els altres i, fins i tot, atien arbitràriament el desacoblament, el tall de les cadenes de subministrament i les sancions en nom de la separació i l'aïllament artificials".

Però el líder xinès també ha llançat un recordatori arran de possibles interferències de potències estrangeres a l'interior del seu país. "El multilateralisme ha de respectar i acceptar les diferències, i no immiscir-se en afers interns". Aquestes paraules es poden llegir també com un advertiment contra qualsevol pretensió occidental de vetllar o alçar la veu per defensar els drets democràtics de Hong Kong o contra la sistemàtica violació dels drets humans contra la minoria musulmana dels uigurs.

A favor de la globalització

També ha dit que calia "insistir en les consultes i la col·laboració, en lloc del conflicte i la confrontació". Les diferències en història, cultura i sistema social entre països "no són excuses per justificar la confrontació, sinó fonts per cooperar", ha assegurat. Apartar-se d'aquesta via és entrar en un camí cap a la confrontació o la guerra, "ja sigui freda o calenta, comercial o tecnològica", cosa que "acabarà perjudicant els interessos generals dels països i el benestar comú dels pobles". També ha afirmat que "el coronavirus no hauria de ser una excusa per a un procés de desglobalització".

Tot i que virtual, Xi Jinping ha fet la seva primera aparició a Davos des que s'hi va desplaçar el 2017 per defensar de manera vigorosa el lliure comerç i la globalització. En la mateixa línia que llavors, avui ha dit: "Hauríem de construir una economia mundial oberta, descartar estàndards, normes i sistemes discriminatoris i exclusius, i eliminar les barreres al comerç, la inversió i els intercanvis tecnològics".

Per aconseguir un millor "enfortiment de l'economia mundial", Xi Jinping ha posat damunt la taula un pla de quatre punts cap a una "acció econòmica coordinada", que deixi de banda diferències històriques i culturals i diferències socials sistèmiques. "La història avança i el món no tornarà al passat" després de la pandèmia, ha dit.

El pla de quatre punts es basa en "l'enfortiment de la coordinació de polítiques macroeconòmiques per promoure junts el creixement vigorós, sostenible, equilibrat i inclusiu de l'economia mundial"; el "rebuig als prejudicis ideològics per prendre junts el camí de coexistència pacífica, el benefici mutu i els guanys compartits"; "la superació de la bretxa entre els països desenvolupats i els que estan en procés de desenvolupament", i la cooperació i unitat davant els "desafiaments mundials".

stats