Washington té proves "clares i convincents" que el règim sirià és culpable de l'atac químic
El secretari d'Estat, John Kerry, acusa Al-Assad de la massacre i xifra els morts en 1.429 persones. Promet que no hi haurà "botes nord-americanes sobre el terreny" i Obama avisa que l'atac seria "limitat"
BarcelonaLes proves que els Estats Units tenen sobre l'atac químic de la setmana passada a un suburbi de Damasc són "clares i convincents", segons ha informat aquest divendres el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry.
Kerry ha dit que no facilitarà tota la informació sobre les proves recollides als ciutadans, però ha convidat a llegir l'informe públic sobre la investigació nord-americana. Kerry ha xifrat el total de morts en 1.429 persones, inclosos 426 nens, i ha afegit que el gas utilitzat era sarín.
"La pregunta principal ja no és què sabem, sinó què farem, tots nosaltres, el món, sobre el que sabem", ha dit el secretari d'Estat. "Sabem que el règim de Baixar al-Assad té l'arsenal d'armes químiques més gran del Pròxim Orient i sabem que l'han utilitzat contra la població civil", ha dit Kerry.
"Respectem l'ONU", però no l'esperaran
Kerry ha expressat un "gran respecte per l'ONU" i els seus investigadors que aquests dies intenten trobar proves de l'atac químic sobre el terreny. Però ha dit que el mandat de l'ONU no és esbrinar qui va utilitzar les armes. "Per definició del seu mandat, l'ONU no pot dir-nos res que no sapiguem ja".
Davant el temor que la intenció nord-americana d'intervenir a Síria repeteixi els esquemes de la guerra de l'Iraq, Kerry ha dit: "No repetirem els errors" d'aquella guerra. "No hi haurà botes nord-americanes sobre el terreny", ha subratllat. El secretari ha afegit que la solució al conflicte sirià és política i no militar.
El secretari ha subratllat que els Estats Units estan determinats a actuar en els seus termes. "Deixeu-me ser clar: seguirem debatent amb el Congrés i amb els nostres aliats i, sobretot, amb el poble nord-americà. Prendrem les nostres decisions basant-nos en el nostre calendari".
L'atac serà "un esforç internacional per eliminar del món les pitjors armes", i, per Washington, la intervenció "és important per a la credibilitat i els interessos dels Estats Units i els seus aliats". "Sabem que el món està cansat de la guerra, però la fatiga no ens allibera de les nostres responsabilitats i només esperar la pau no la portarà si tanquem els ulls davant dictadors que han utilitzat armes de destrucció massiva contra la seva població".
Obama assegura que l'atac seria "limitat"
El mateix Barack Obama, una hora després, ha repetit les paraules del seu cap de la diplomàcia i ha explicat que l'opció que té sobre la taula és una atac militar "limitat". El president reconeix que el seu país està cansat de tanta guerra i desconfia d'una intervenció a Síria, però al·lega que els Estats Units tenen l'obligació "com a líder al món" de perseguir els països que violen les normes internacionals. "No podem acceptar un món en què s'utilitzin armes químiques contra dones i nens", ha dit al final de la reunió amb els presidents d'Estònia, Letònia i Lituània.