Washington garanteix que Julian Assange no seria executat si és extradit

El tribunal de Londres decidirà el 20 de maig si accepta els arguments dels Estats Units o bé si permet una nova apel·lació al fundador de Wikileaks

Stella Assange, l'esposa del fundador de WikiLeaks, Julian Assange, el dia que l'Alt Tribunal es pronunciarà sobre si Julian Assange pot apel·lar contra l'extradició del Regne Unit als Estats Units, a Londres, El Regne Unit.
17/04/2024
2 min

LondresEls Estats Units han presentat, al límit del temps, les garanties processals que el Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i de Gal·les van demanar el mes passat en el procés d'extradició de Julian Assange. Unes garanties que, d'acord amb la dona del fundador de Wikileaks, Stella Assange, considera buides i que són una forma "d'escapolir-se" de la qüestió sense un compromís explícit sobre res. A la pràctica, la formalitat completada per Washington situa Assange un pas més a prop de l'avió que l'extradiria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les garanties ofertes, d'una molt calculada ambigüitat, impliquen que l'acusat podria arribar a sol·licitar acollir-se al dret a la llibertat d'expressió que recull la Primera Esmena de la Constitució i que no hi ha cap possibilitat que es presentin nous càrrecs que suposessin una potencial sentència de mort.

D'acord amb el text enviat al tribunal, Assange "tindrà la capacitat de plantejar i intentar confiar en els drets i les proteccions concedides en el judici en virtut de la Primera Esmena de la Constitució dels Estats Units", però es reconeix que la decisió sobre "l'aplicabilitat de la Primera Esmena és exclusivament competència dels tribunals dels Estats Units", no del govern. En el cas de la pena capital, l'escrit sosté que "les garanties són vinculants per a totes les persones presents o posteriors a les quals s'ha delegat l'autoritat per decidir els assumptes", i sosté també que ni es demanaria ni se li imposaria. Però deixar a l'arbitri de l'hipotètic tribunal nord-americà que el jutgés si té dret o no a acollir-se a la Primera Esmena no satisfà les expectatives de la defensa.

Paper mullat

En aquest sentit, Stella Assange afirma en un comunicat que "els Estats Units han emès una no-garantia amb relació a la Primera Esmena i una garantia estàndard sobre la pena de mort". "La nota diplomàtica no fa res per alleujar l'enorme angoixa de la nostra família pel seu futur: la seva trista expectativa de passar la resta de la seva vida aïllat a una presó dels Estats Units per publicar periodisme premiat".

La Fiscalia nord-americana reclama l'activista per jutjar-lo per divuit càrrecs d'espionatge i revelació de documentació classificada a través de la seva web. En total, Assange es juga una condemna de 175 anys de presó.

El pròxim capítol de la sèrie de terror psicològic en què s'ha convertit el cas per a Julian Assange tindrà lloc el 20 de maig, quan els dos jutges que han de veure la vista, Jeremy Johnson i Victoria Sharp, decidiran si el que ofereixen els Estats Units s'adequa a la sol·licitud presentada. Si ho fos, el camí judicial d'Assange al Regne Unit s'hauria acabat. Per contra, si el Tribunal Superior considera que no ho són, Assange tindria dret a un nou i complet procés d'apel·lació. Els advocats d'Assange consideren que les garanties dels Estats Units donades per a casos semblants no "valen el paper en què estan escrites".

stats