Zimbàbue demana l'extradició del nord-americà que va matar el lleó Cecil

Walter Palmer admet haver matat el lleó però afirma que ho va fer convençut de la legalitat de la cacera

Manifestants davant la clínica dental de Walter Palmer a Minesota
Reuters/efe
31/07/2015
2 min

HarareEl govern de Zimbàbue ha demanat aquest divendres l'extradició de Walter James Palmer, acusat de caçar il·legalment el lleó més famós del país, anomenat Cecil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Palmer, dentista de professió i resident a l'estat de Minnesota, admet haver matat Cecil, però afirma que va actuar convençut que la cacera en què participava era legal i comptava amb "tots els permisos" necessaris.

El nord-americà recalca que "no sabia" que Cecil era el lleó més famós de Zimbàbue i que es va basar en "l'experiència" dels guies professionals locals per garantir una "cacera legal".

Obstacles polítics i legals

El procediment per demanar l'extradició s'ha posat en marxa, segons va informar en una roda de premsa la ministre de Medi Ambient de Zimbàbue, Oppah Muchinguri.

"La matança il·legal va ser deliberada", va dir Muchinguri. "Demanem a les autoritats responsables la seva extradició a Zimbàbue per retre compte dels seus actes il·legals", va afegir.

Les xarxes socials als Estats Units i Europa van esclatar indignades contra Palmer, i la Casa Blanca va dir ahir dijous que avaluaria la petició pública, amb més de 100.000 signatures, per fer l'extradició a Zimbàbue.

Segons el tractat signat el 1998 entre els dos països, que no han mantingut bones relacions durant els últims anys del govern de Mugabe, una persona pot ser lliurada a l'altre país si està acusada d'un acte penat amb més d'un any de presó.

A Zimbàbue, la cacera il·legal d'un lleó està penada amb una multa de 20.000 dòlars i fins a 10 anys de presó.

Com molts països africans, el govern de Zimbàbue emet cada any permisos per caçar elefants, búfals i lleons, i al·lega que els ingressos generats serveixen per a la conservació de la fauna salvatge.

S'estima que Zimbàbue té uns 2.000 lleons en reserves del govern i privades, i les quotes de caça oscil·len entre el 50 i 70 lleons cada any, segons Edison Chadziya, cap de l'Autoritat per la Gestió dels Parcs i Fauna Salvatge de Zimbàbue.

stats