Von der Leyen i Borrell visiten Butxa i prometen accelerar el procés d'adhesió d'Ucraïna a la UE
Prometen a Zelenski que els tràmits oficials per a la candidatura trigaran setmanes i no anys
Barcelona“La humanitat feta miques”, així ha definit la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, l’espectacle dantesc a la localitat ucraïnesa de Butxa, on la retirada de l’exèrcit rus ha deixat al descobert centenars de cadàvers de civils massacrats, alguns amb les mans lligades i amb marques de tortura. Acompanyada del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i el primer ministre eslovac, Eduard Heger, Von Der Leyen ha visitat una fossa comuna d’una església on hi havia 14 cossos tapats amb bosses de plàstic que acabaven de ser exhumats. “Hem de defensar la frontera amb Europa, la humanitat i la democràcia, i per això hem vingut a Ucraïna”, ha dit la presidenta de la comissió. Després, la comitiva ha visitat el carrer de Volknalna, un dels més destrossats durant l’ocupació de Butxa i on encara queden desenes de restes de tancs cremats.
En el 44è dia de guerra, i un cop confirmada la retirada de les tropes russes del front que amenaçava Kíiv, es tracta de la visita de més nivell que han fet les institucions europees a Ucraïna. Ha coincidit amb l’atac a l’estació de trens de Kramatorsk, amb almenys una cinquantena de víctimes, que els dirigents europeus han condemnat.
La visita a Butxa ha sigut la primera parada dels dirigents europeus a Ucraïna, abans de reunir-se amb el president Volodímir Zelenski i altres alts càrrecs del govern davant els quals s’han compromès a accelerar el procés d’incorporació del país a la UE. L’alemanya ha portat personalment un document important: el “qüestionari” que Kíiv ha de respondre i que ha de servir de base per al dictamen de la Comissió sobre la petició d’ingrés d’Ucraïna a la Unió.
“Comença el camí cap a la UE”
“Aquí comença el vostre camí cap a la UE”, ha dit Von der Leyen a Zelenski, i li ha assegurat que en el cas d’Ucraïna el procés “no trigarà anys com és habitual, sinó que és qüestió de setmanes”. La Comissió va rebre el mandat del Consell d’elaborar un dictamen sobre si Ucraïna reuneix els requisits per incorporar-se a la Unió a la cimera de caps d’estat i de govern que es va celebrar els dies 10 i 11 de març a la localitat francesa de Versalles. En aquest estadi el que ha de valorar l’executiu comunitari és el respecte als valors fonamentals de la UE, el funcionament democràtic de les seves institucions i l’existència d’una economia de mercat. D'acord amb aquests tres criteris es concedeix l’estatut de país candidat, un cop funcionaris sobre el terreny hagin pogut completar l’informe. La decisió final correspon als estats membres i s’ha de prendre per unanimitat dels vint-i-set.
“Ucraïna guanyarà”
Von de Leyen, que va ser ministra de Defensa en el govern d’Angela Merkel, s’ha mostrat “profundament convençuda que Ucraïna guanyarà aquesta guerra” i ha ofert el suport de la UE en la reconstrucció.
La visita arriba l’endemà de l’aprovació del cinquè paquet de sancions europees contra Rússia per la invasió d’Ucraïna, que per primer cop afecta el sector energètic amb un veto a la importació del carbó, a més de l’embargament d’armes a Rússia i la prohibició de les exportacions d’alta tecnologia al país”.
Von der Leyen ha abordat altres temes rellevants amb Zelenski, com el subministrament de més armes i el suport financer a Ucraïna. Borrell ha anunciat que els estats membres estan a punt de decidir un nou tram de 500 milions d’euros per al subministrament d’armament, a més dels mil milions ja destinats dins del Fons Europeu de Pau. I també ha anunciat que “la UE destinarà 7,5 milions per finançar una investigació dels crims de guerra comesos per les tropes russes a Ucraïna”, així com la reobertura de la delegació de la UE a Kíiv amb el retorn del seu ambaixador.