2019-nCoV
El nou coronavirus és un virus de la família de la SARS (síndrome respiratòria aguda greu) i la MERS (síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà), dues malalties que es transmeten d’animals a humans però també entre humans, com s’ha confirmat en aquest cas, batejat com a nou coronavirus del 2019 o 2019-nCoV.
Símptomes
Aquestes malalties afecten el tracte respiratori, sobretot els pulmons, i els principals símptomes són més intensos que una grip, amb febre, dolor i malestar general i problemes respiratoris de moderats a greus, segons explica l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que fa anys que treballa en aquest àmbit.
Quin és l’origen
Encara no se sap quin ha sigut l’origen de la infecció, malgrat que s’especula que podria provenir d’animals infectats al mercat de Wuhan. Un primer estudi, en què ha participat l’IRTA, suggereix que les civetes, popularment conegudes com a gat mesquer, i els pollastres, podrien ser portadors del virus.
Altres brots
Fins ara, el 2019-nCoV es pot considerar menys agressiu, amb una mortalitat de l’1,5%, segons l’IRTA. L’epidèmia de SARS de fa quinze anys va deixar 8.000 infectats, 800 morts i una taxa de mortalitat del 10%. La MERS, activa però continguda a la península Aràbiga, va deixar 2.500 infectats, 850 morts i un 35% de mortalitat.
Recerca
En pocs dies, uns quants centres de recerca mundials, sobretot de la Xina, han aconseguit identificar diferents seqüències genètiques del nou coronavirus, i han pogut confirmar que té un 70% de similitud amb la SARS. També es fan esforços per aïllar el virus, per crear-ne vacunes o altres tractaments.