Internacional05/03/2015

Un vídeo viral sobre la pol·lució desafia Pequín

Milions de xinesos, captivats i indignats, van veure aquest cap de setmana un documental de 104 minuts que arrenca amb la imatge d’una dona caminant sobre un escenari poc il·luminat

Chris Buckley (the New York Times)
i Chris Buckley (the New York Times)

Hong KongMilions de xinesos, captivats i indignats, van veure aquest cap de setmana un documental de 104 minuts que arrenca amb la imatge d’una dona caminant sobre un escenari poc il·luminat. Davant d’un públic que l’observa amb pessimisme, la dona, Chai Jing, mostra un gràfic amb pics de color marró i vermell i depressions ocasionals. “Aquesta era la corba PM2,5 [indicador de contaminació atmosfèrica] de Pequín el gener del 2013, quan la ciutat va viure 25 dies de boira tòxica en un mes”, explica Chai Jing, exreportera de televisió.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquell moment, ella prestava molt poca atenció a la pol·lució que envolta gran part de la Xina, explica, i ni tan sols s’hi fixava quan la seva feina la portava a zones on l’aire estava totalment contaminat pel fum i la pols. “Però -afegeix Chai Jing fent una pausa- quan vaig tornar a Pequín vaig saber que estava embarassada”. Segons explica, la preocupació sobre el que podia significar la contaminació per a la salut de la seva filla la va portar a produir el documental Under the dome [Sota la cúpula]. El reportatge, que va ser estrenat online dissabte passat, va generar ràpidament una gran repercussió pública i mediàtica.

Cargando
No hay anuncios

“Mai abans havia tingut por de la pol·lució, i tampoc havia utilitzat una màscara per protegir-me’n”, afirma Chai Jing, de 39 anys, al vídeo. “Però quan portes una vida dins teu, el que respiri, mengi i begui és responsabilitat teva, i és llavors quan tens por”. Dilluns, a primera hora del matí, Under the dome ja comptava amb 20 milions de visualitzacions a Youku, un popular portal xinès per compartir vídeos, el mateix que va passar en moltes altres plataformes web. Desenes de milers d’internautes han publicat des de llavors els seus comentaris sobre el vídeo, molts dels quals escrits per pares que se sentien identificats amb la preocupació de l’exreportera per la seva filla. Alguns elogien la seva feina a l’hora de condemnar obertament els interessos industrials i energètics i superar els obstacles burocràtics que assegura que s’oposen fortament a les accions contra la pol·lució. Altres, en canvi, lamenten que hagi decidit fer el vídeo després de deixar la seva feina a la televisió pública xinesa.

“Tot el meu suport a Chai Jing i tots els que, com ella, aixequen la veu per dir la veritat”, diu un dels comentaris -diumenge ja n’hi havia més de 25.000- a Youku. “En aquest caos de país que desobeeix la llei, de cor fred, insensible i arrogant, ells [gent com la Chai Jing] esdevenen un toc d’atenció que et sacseja l’ànima”, afegia el comentari. Però la història de Chai Jing i el seu marit també ha sigut objecte de crítiques. Segons una allau de notícies que es van publicar l’any passat, la parella era prou adinerada i privilegiada per donar a llum la seva filla als Estats Units, de manera que diverses veus han acusat l’exreportera d’hipòcrita. Tot i que la filla va néixer amb un tumor benigne i va haver de ser operada, alguns diaris citen fonts científiques per negar que la culpa fos de la pol·lució, com l’exreportera suggereix al documental.

Cargando
No hay anuncios

La crítica esquiva la censura

Al marge dels atacs a la protagonista del vídeo, moltes de les reaccions han valorat que ella mateixa hagi produït el reportatge amb els seus diners, i la majoria se sorprenen que se n’hagi sortit. I és que la Xina no ha parat d’endurir les restriccions a internet i, a més, el documental és, en certa manera, crític amb el govern de Pequín. L’accés al vídeo no va ser bloquejat, però diumenge al vespre diverses webs xineses van eliminar els titulars destacats i els enllaços d’ Under the dome de les seves capçaleres, possiblement a instàncies de funcionaris del govern.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, alguns membres del partit comunista han aplaudit el vídeo, que veuen com una oportunitat per impulsar mesures contra la contaminació. El People’s Daily, el principal rotatiu del règim xinès, va ser un dels primers a publicar el vídeo, que va ser elogiat fins i tot pel nou ministre de Medi Ambient, Cheng Jining. En una conferència de premsa a Pequín, el ministre va dir que el documental li recordava el llibre Silent spring [Primavera silenciosa], de Rachel Carson, que el 1962 va inspirar diverses protestes ciutadanes contra l’ús excessiu de pesticides.

Chai Jing va néixer a la província de Shanxi, rica en carbó i altament contaminada. “Si no hagués tingut aquest impuls emocional -diu en relació al seu embaràs-, m’hauria costat molt tirar endavant aquest vídeo”.