Internacional15/01/2022

La violenta erupció d'un volcà submarí provoca un tsunami a Tonga

Els tsunamis arriben també al Japó, que evacua milers de persones, de moment sense víctimes

ARA
i ARA

BarcelonaLa violenta erupció d'un volcà submarí prop de Tonga, al Pacífic sud, ha provocat un tsunami a les costes d'aquesta illa i ha fet activar les alarmes en diversos països, alguns situats a milers de quilòmetres, com els Estats Units i el Japó. En aquest últim s'han hagut d’evacuar milers de persones hores després per diversos tsunamis a les costes del Pacífic. Però ni les autoritats de Tonga ni de cap altre país afectat han informat de víctimes o de danys importants.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'erupció del volcà Hunga Tonga - Hunga Ha'apai, situat uns 65 quilòmetres al nord de la capital de Tonga, Nuku'alofa, ha causat onades de més d'un metre d'alçada, segons ha informat aquest dissabte el servei de meteorologia d'Austràlia. Vídeos a les xarxes socials mostren l'impacte de les onades a les zones més pròximes a la costa i la caiguda de cendra del cel.

Cargando
No hay anuncios

El volcà ha registrat una erupció violenta d'uns vuit minuts aquest dissabte a la matinada (a les 17.20 hora local) i ha expulsat una enorme columna de cendres a uns 20 quilòmetres d'alçada, segons els serveis meteorològics de Tonga. Uns 15 minuts més tard, les fortes onades han colpejat les cases i els edificis de la primera línia de mar de Tongatapu, l'illa principal de Tonga. Les autoritats del país han demanat a tota la població que es mantingui aïllada de la costa almenys fins a aquest diumenge a la tarda i també que facin servir mascaretes per la pluja de cendra.

Cargando
No hay anuncios

Una desena de països en alerta

Les autoritats d'illes pròximes com les Fiji, Samoa i Vanuatu també han emès una alerta de tsunami, que també amenaça la costa de Nova Zelanda, a més de 2.300 quilòmetres de distància del volcà. "S'han observat onades de tsunami destructives d'entre 1 i 2,5 metres en algunes de les nostres illes a Vanuatu. S'espera que les onades del tsunami segueixin sent possibles durant aquesta nit", ha dit en un comunicat el departament Meteorològic i de Perills Geològics de Vanuatu. L'agència neozelandesa per al control d'emergències ha indicat a Twitter que s'esperen "forts corrents i marors inusuals" en algunes zones del país. També a Austràlia les autoritats han avisat que una gran onada podria colpejar zones costaneres de l'est i el sud-est del país.

Cargando
No hay anuncios

Les alertes de tsunami s'han estès a altres zones més allunyades: els Estats Units han avisat que hi poden haver grans onades a Hawaii i la costa oest; Xile ha evacuat les costes de set regions del país i de l’Illa de Pasqua, i el Japó ha avisat que les onades podien arribar als tres metres a algunes illes del sudoest. 

Weather Watch, el principal servei meteorològic privat de Nova Zelanda, ha detallat que el núvol de fum i cendra ha arribat a mesurar 350 quilòmetres de diàmetre, i ha escrit a Twitter: "L'alliberament d'energia és, senzillament, extraordinari". Ha afegit que persones de diversos llocs del país han assegurat haver sentit forts sorolls després de l'erupció, a 2.000 quilòmetres de distància.

Cargando
No hay anuncios

Entre finals del 2014 i principis del 2015, una sèrie d'erupcions a la zona van acabar creant una petita illa, situada entre dues de més antigues, Hunga Tonga i Hunga Ha'apai; d'aquí ve el nom del volcà que ha tornat a activar-se. L'expert en volcans de la Universitat d'Auckland Shane Cronin ha afirmat a la BBC que es tracta d'una de les erupcions més importants a Tonga dels últims 30 anys, i n'ha destacat "la rapidesa i la violència".