La violència lleialista sacseja la Irlanda del Nord del post-Brexit
Deu detinguts i 41 policies ferits en una setmana d'aldarulls en diferents ciutats de la província
LondresLa nit de dimarts a dimecres ha sigut la setena consecutiva en què ciutats com Belfast, Larne o Derry, a la província britànica d'Irlanda del Nord, han viscut episodis de violència lleialista. La majoria d'aldarulls s'han saldat amb crema de cotxes policials i llançaments de totxos i petards contra els membres del servei nord-irlandès de policia, i han sigut més intensos durant el cap de setmana de Pasqua. Com a conseqüència dels xocs, han resultat detingudes deu persones, totes adolescents. Alguns dels participants en els enfrontaments tenien només 12 anys, d'acord amb les fonts policials. El balanç provisional parla també de 41 agents ferits.
L'espurna que ha encès la tensió social va ser la decisió de la Fiscalia nord-irlandesa, presa finalment la setmana passada, de no presentar càrrecs contra cap dels participants en el multitudinari funeral de Bobby Storey, celebrat el juny de l'any passat. Storey va ser membre de l'IRA, cap de la intel·ligència del grup terrorista i un dels màxims responsables polítics del Sinn Féin a partir del 1998. Entre els assistents al funeral hi havia 24 membres del partit republicà, que, al pendre-hi part, van trencar les normes que aleshores regien per combatre la pandèmia de coronavirus. Entre altres, hi van assistir Michelle O'Neill, vice primera ministra de la província, i l'històric líder del Sinn Féin, i expresident del partit, Gerry Adams. La decisió de la Fiscalia de no presentar càrrecs ha contradit la recomanació feta per la policia d'acusar-los.
Altres motivacions
Però el cert és que aquest desencadenant només ha sigut una excusa, perquè la tensió de la comunitat lleialista ja fa setmanes que s'acumula a causa dels problemes d'abastiment que les barreres normatives i duaneres posteriors al Brexit entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit estan provocant quan s'envien mercaderies de la Gran Bretanya a l'Ulster. Els lleialistes tenen la sensació –ben real– que amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea són la comunitat que més hi ha sortit perdent, ja que en la pràctica s'ha creat una frontera al mar d'Irlanda.
Malgrat les reiterades promeses –totes incomplertes– de l'actual primer ministre britànic, Boris Johnson, que mai hi hauria una frontera administrativa entre dos territoris del mateix Regne Unit (Gran Bretanya i Irlanda del Nord), el fet que la província continuï en el mercat únic de la Unió Europea (UE) fa imprescindibles una sèrie de controls, i així es va acordar en el Protocol Nord-irlandès negociat dins del tractat de divorci entre Londres i Brussel·les.
Durant el mes de febrer, però, els controls als ports de Belfast i Larne, els dos punts d'entrada de mercaderies a l'Ulster, es van interrompre després de les amenaces contra els funcionaris que els duien a terme, si bé, finalment, no van passar de pintades al voltant de les instal·lacions duaneres.
Protocol Nord-irlandès
Els nacionalistes van acusar els lleialistes de desfermar la campanya contra els empleats de duanes com a part d'una operació que té com a objectiu acabar amb el Protocol Nord-Irlandès, una possibilitat que la UE no està disposada a considerar i que és la gran aspiració dels partits lleialistes.
El perfil dels arrestats els últims dies és el de joves que potser troben en els enfrontaments amb la policia una manera de vehicular la seva frustració per un any llarg de pandèmia i de restriccions, a banda de per les habituals i dures condicions econòmiques i la manca de perspectiva de futur. La policia sospita que reductes de grups paramilitars unionistes que veuen amb preocupació el futur de la província, i fins i tot la possibilitat d'un futur referèndum d'unificació de l'illa, els estan instrumentalitzant.
Enmig d'una crida dels diferents partits de la regió a evitar la propagació d'una violència que, malgrat tot, i d'acord amb els estàndards històrics nord-irlandesos, no es pot considerar en cap cas extrema, l'Assemblea d'Irlanda del Nord es reunirà demà per abordar l'escalada de la tensió. Arlene Foster, la líder unionista del DUP i primera ministra d'Irlanda del Nord, ha defensat aquest dimecres la seva demanda perquè dimiteixi el cap de la policia després de la decisió de la Fiscalia no processar els polítics del Sinn Féin que van prendre part en l'esmentat funeral de Bobby Storey.