Orgull LGTBI+

La violència d'ultradreta obliga a cancel·lar la marxa de l'Orgull LGTBI a Geòrgia

La seu de l'entitat convocant ha sigut assaltada i una cinquantena de periodistes han patit agressions

SabadellLa capital de Geòrgia, Tbilisi, havia d'acollir aquest dilluns per primera vegada una marxa de l'Orgull LGTBI. Però, finalment, els organitzadors de l'acte l'han cancel·lat arran de les protestes violentes de grups d'ultradreta (que han assaltat la seu de l'entitat i han agredit periodistes) i després de constatar que el govern, les forces de seguretat i la influent Església ortodoxa georgiana els giraven l'esquena.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Marxa de la Dignitat, que estava concebuda com la culminació de cinc dies d'actes de reivindicació dels drets del col·lectiu LGTBI, havia de recórrer el centre de Tbilisi a partir de les 18 h, però durant el matí nombrosos grups de manifestants, entre els quals hi havia sacerdots, han ocupat la zona. La majoria s'han concentrat a l'entorn del Parlament, a tocar de l'església de Sant Jordi, on el patriarcat de l'Església ortodoxa havia convocat una contramanifestació a les 17 h per "demostrar al món" que "qualsevol intent de degenerar" la població georgiana és "inacceptable" per a la institució religiosa.

Cargando
No hay anuncios

Alguns d'aquests contramanifestants han agredit els periodistes que pretenien cobrir la Marxa de la Dignitat. Almenys 48 treballadors de diversos mitjans de comunicació han sigut atacats, segons un recompte del portal MediaChecker, i com a mínim quatre han hagut de ser hospitalitzats, segons Efe. A alguns els han trencat les càmeres o altres aparells. Un vídeo difós a través de les xarxes socials mostra un home en moto envestint intencionadament un grup de reporters.

Cargando
No hay anuncios

Al migdia, un gran nombre de manifestants anti-LGTBI s'han concentrat al davant de la seu de Tbilisi Pride, l'entitat que havia convocat la marxa, i alguns d'ells s'han enfilat per la paret fins al balcó, d'on han arrencat les banderes irisades davant dels aplaudiments i els crits d'ànims dels que s'ho miraven des del carrer.

Cargando
No hay anuncios

Tot seguit, han entrat als despatxos i els han destrossat, tal com evidencia un vídeo que ha publicat a Twitter el cofundador de Tbilisi Pride, Tamaz Sozashvili. Segons diversos mitjans, la policia era present a la zona mentre això passava, però no ha fet res per evitar-ho.

Cargando
No hay anuncios

Abans que es produïssin aquests fets, el primer ministre de Geòrgia, Irakli Garibashvili, havia fet una crida als organitzadors perquè suspenguessin la Marxa de la Dignitat, un acte que ha qualificat de "no raonable" i que, en la seva opinió, podia donar lloc a enfrontaments, perquè la majoria dels georgians no la consideraven acceptable. Per la seva banda, el ministeri de l'Interior ha avisat que la celebració de la marxa implicava "riscos per a la seguretat de les persones implicades". "Fem una nova crida pública als participants de Tbilisi Pride perquè s'abstinguin de celebrar la Marxa de la Dignitat en un espai públic, a causa de la magnitud de les contramanifestacions planificades per grups opositors", ha afegit el ministeri en un comunicat. Posteriorment, en una segona nota, Interior ha condemnat els actes violents i ha anunciat que s'havien obert investigacions. Al vespre, el ministeri ha informat que s'havien practicat vuit detencions i que s'estaven investigant 55 actes de violència, 53 dels quals contra periodistes.

També s'ha posicionat el patriarcat de l'Església ortodoxa georgiana, que ha demanat aturar les actituds violentes, tot i que ha assenyalat l'homosexualitat com "un pecat que és inequívocament inacceptable per als ensenyaments cristians" i que "propaga la immoralitat".

Cargando
No hay anuncios

Denúncia de la "inacció" del govern

En aquest context, Tbilisi Pride ha anunciat a les 15 h la cancel·lació de la Marxa de la Dignitat. "No podem sortir a un carrer ple d'una violència que té el suport del govern, el patriarcat i les forces pro-russes", han dit els organitzadors de l'acte. En un comunicat, han denunciat "la guerra declarada a la societat civil, els valors democràtics i el rumb europeu del país" i "les vergonyoses, cruels i antioccidentals declaracions del primer ministre", que "ha traslladat la culpa i la responsabilitat per les agressions als activistes". L'entitat remarca que els atacs a la seva seu i als periodistes s'han produït "en presència de la policia" i per això afirma que "l'enorme onada d'odi" que s'ha pogut veure aquest dilluns a Tbilisi "està inspirada i té el suport del govern i la policia".

Cargando
No hay anuncios

La comunitat LGTBI ha rebut el suport de la presidenta georgiana, Salome Zurabishvili, que ha denunciat els actes de violència d'aquest dilluns i ha remarcat que els membres d'aquest col·lectiu tenen els mateixos drets que qualsevol altre ciutadà, un fet que considera "molt important per al país i per a la seva unitat".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, les ambaixades de 18 països (inclosos 14 estats membres de la Unió Europea, el Regne Unit i els Estats Units) han emès un comunicat conjunt de "condemna" als atacs violents contra "activistes cívics i periodistes", així com "la falta de condemna d'aquesta violència per part dels líders governamentals i religiosos". "Demanem als líders georgians i a les forces de l'ordre que actuïn ràpidament per protegir aquells que exerceixen els seus drets constitucionals i la llibertat d'expressió i de reunió, que protegeixin els periodistes que exerceixen la llibertat de premsa i que condemnin públicament la violència", conclou el comunicat.

Segons ILGA (Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersexuals), Geòrgia ocupa el 32è lloc entre els 49 països europeus pel que fa a la protecció dels drets de la comunitat LGTBI. El 2018 es va aprovar una reforma constitucional per definir el matrimoni com la unió d'un home i una dona i aquell mateix any una enquesta del Pew Research Center indicava que el 94% dels georgians d'entre 18 i 34 anys estaven en contra de legalitzar els casaments homosexuals. L'any següent Tbilisi Pride ja va intentar celebrar la marxa de l'Orgull, però la van acabar cancel·lant també per motius de seguretat.