PRÒXIM ORIENT
Internacional04/08/2015

La violència dels joves colons vol imposar la llei hebrea a Israel

Netanyahu amplia la detenció sense judici al “terror jueu”

Eugeni García Gascón
i Eugeni García Gascón

JerusalemLa colònia de Yitzhar és una de les més extremistes de Cisjordània. L’any passat les autoritats israelianes van tancar la seva yeshiva o escola rabínica, considerada molt radical, però poc després van tornar a obrir-la. Al voltant de Yitzhar hi ha nombroses colònies salvatges, que és com s’anomena les que encara no han rebut l’autorització del govern israelià.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les colònies salvatges són per tot arreu, per exemple a l’àrea de Ramal·lah. El més peculiar d’aquests minúsculs assentaments són els joves, que fan una vida completament al marge de l’estat. El servei d’intel·ligència israelià, el Shin Bet, ha observat que grups de joves, i també els de colònies reconegudes, han format escamots que operen cada vegada amb més violència contra els palestins.

Cargando
No hay anuncios

L’últim incident greu protagonitzat per un d’aquests escamots és el de Duma, un poble precisament situat a mig camí entre Yitzhar i Ramal·lah, on divendres van tirar còctels Molotov contra un habitatge i van causar la mort d’un nen de 18 mesos. “Va ser un incident molt ben preparat -ha explicat un portaveu policial-. Els autors no portaven els telèfons mòbils per no deixar cap rastre”.

Diumenge el govern de Benjamin Netanyahu va autoritzar els cossos de seguretat a aplicar a “terroristes jueus” la “detenció administrativa”, una figura fins ara reservada als palestins. Això significa que els sospitosos no són portats davant d’un tribunal i es poden quedar a la presó durant molt de temps sense la intervenció de cap jutge.

Cargando
No hay anuncios

Un fracàs del Shin Bet

“L’incident de Duma ha sigut el fracàs més gran del Shin Bet en els últims anys”, deia el diari Yediot Ahronot. El diari recorda que durant anys s’han incendiat camps, s’han tallat arbres, s’han cremat cases i mesquites i el Shin Bet no ha detingut ningú. I afegeix que “el més preocupant” és la “col·laboració” entre els extremistes jueus i elements dels serveis secrets i de l’exèrcit.

Cargando
No hay anuncios

No és el primer cop que es qualifica aquests fets de “terrorisme jueu”. Ja es va fer en el passat, tot i que no va tenir cap conseqüència. Els més agosarats diuen que ara potser hi haurà algunes detencions administratives, però dubten que la mesura vagi més enllà. És difícil que hi hagi conseqüències, perquè els “terroristes” coneixen a la perfecció el funcionament del Shin Bet i els seus interrogatoris, no tenen gaire informació i mai delaten els seus companys.

Segons l’organització israeliana Yesh Din [Hi Ha Llei], des del 2008 els colons han incendiat 15 cases palestines a Cisjordània. En dotze casos es van presentar denúncies, deu de les quals han sigut arxivades. Totes les investigacions han acabat sense que les forces de seguretat hagin acusat ningú. Un altre informe indica que en els últims anys s’han incendiat més de 25 mesquites, i això tampoc ha tingut conseqüències.

Cargando
No hay anuncios

Sota pressió internacional

De fet, molts veuen que l’anunci de possibles detencions administratives té més a veure amb les condemnes internacionals que ha suscitat l’incident de Duma que amb un desig real d’acabar amb el fenomen de la violència dels colons.

Cargando
No hay anuncios

Un cas il·lustratiu pot ser el de Meir Ettinger, un colon de 23 anys de l’àrea de Yitzhar que és considerat com un dels activistes més perillosos. El Shin Bet, que es queixa que no té prou recursos, va demanar que se li apliqués la detenció administrativa, però el fiscal Shai Nitzan va rebutjar la petició.

Segons el diari Haaretz,els serveis d’intel·ligència consideren que l’objectiu d’aquests joves ha deixat de ser impedir l’evacuació de les colònies salvatges per l’exèrcit. El nou objectiu és “desestabilitzar el país per canviar el govern i establir un règim basat en la halakha o llei jueva”. “Planegen una violència sistemàtica i contínua amb independència de la conducta de la policia”, explica el diari.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta nova estratègia figura en un detallat document que la policia va trobar entre les coses de Moshe Orbach, de 24 anys, que va estar implicat en el recent incendi de l’església catòlica de la Multiplicació dels Pans i els Peixos de Galilea. El document es titula El regne del mal i preveu una acceleració dels atacs “contra llocs religiosos (cristians i musulmans) i contra àrabs”, segons el Haaretz.

Els joves més radicals tenen entre 20 i 30 anys, tot i que també n’hi ha de menors, i consideren que les seves activitats no necessiten l’aprovació dels seus rabins perquè els veuen com a part de l’establishment, fins i tot els líders religiosos més radicals. Aquests joves busquen objectius que ells considern “explosius”, com ara mesquites i esglésies, amb la intenció d’“eliminar la idolatria” de Terra Santa.