La violació d'una nena jueva de 12 anys enverina la campanya electoral a França

El primer ministre acusa França Insumbisa, defensora dels palestins, de fomentar l'antisemitisme

3 min
Protesta contra la violència antisemita a França.

ParísLa campanya electoral per a les legislatives a França, que el president Macron va decidir convocar anticipadament, està resultant duríssima. En un moment difícil per al futur del país –amb l'extrema dreta de Le Pen liderant les enquestes– i per al president de la República, que pot perdre la seva majoria a l'Assemblea, s'ha desfermat una guerra en què gairebé tot s'hi val. Fins i tot assenyalar un partit com a culpable de la violació d'una nena de 12 anys. La brutal agressió sexual ha estat utilitzada pels líders polítics per fer campanya en contra d'una de les principals formacions que integra el nou Front Popular, França Insubmisa, el partit considerat d'esquerra radical liderat per Jean-Luc Mélenchon.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El relat de la víctima és terrible. Els presumptes agressors, tres menors de només 12 i 13 anys que han estat detinguts, van atacar la nena, de religió jueva, el cap de setmana passat quan tornava a casa seva al municipi de Courbevoie, als afores de París. La van tancar en un local abandonat i allà li van dedicar insults contra els jueus i la van apallissar. Finalment, almenys dos dels acusats la van violar. Segons la premsa francesa, que cita fonts policials, van obligar la nena a "una penetració anal, una de vaginal i una fel·lació mentre els agressors l'amenaçaven de mort i feien comentaris antisemites". La policia investiga si l'agressió tenia caràcter antisemita.

La notícia ha creat un gran impacte a França per la seva brutalitat i per l'edat de la víctima i dels agressors. Però passat el xoc els partits l'han instrumentalitzat. El primer ministre, Gabriel Attal, feia un tuit aquest dimecres en què barrejava paraules de solidaritat amb la víctima amb acusacions polítiques. "La ràbia, una altra vegada, davant els qui ens divideixen, ens oposen, fan explotar l'odi conscientment", afirmava Attal a X, en un missatge adreçat a França Insubmisa, partit al qual han penjat l'etiqueta d'antisemita per defensar els palestins, criticar Israel per la seva ofensiva a Gaza i resistir-se a qualificar Hamàs de grup terrorista, tot i que finalment ho ha fet. "Les paraules tenen efectes, les idees tenen conseqüències", rematava el primer ministre en una clara acusació al partit d'extrema esquerra, sense anomenar-lo directament.

Front Popular, segona força

La coalició presidencial de Macron fa dies que llança atacs contra el nou Front Popular. L'aliança de les esquerres ha avançat el president de la República a les enquestes i, segons els sondejos, seria la segona força a l'Assemblea Nacional, per davant de l'actual majoria presidencial. La primera força seria la de l'extrema dreta de Marine Le Pen, Reagrupament Nacional (RN), que per primera vegada tindria poder polític.

Le Pen, que fa temps que intenta treure's l'etiqueta d'antisemita, també ha aprofitat per carregar contra Mélenchon. La líder d'extrema dreta ha acusat l'extrema esquerra "d'estigmatitzar els jueus". Acusacions que xoquen, perquè l'RN porta l'antisemitisme en el seu ADN, però que encaixen amb l'estratègia política de Le Pen. Reagrupament Nacional va ser creat a principis dels 70 per diferents moviments polítics feixistes, i entre ells hi havia persones vinculades al nazisme. El seu fundador i pare de l'actual líder, Jean-Maria Le Pen, va ser condemnat per declaracions antisemites, per haver relativitzat l'Holocaust.

La seva filla, tot i haver marcat distàncies amb el seu pare, també ha deixat clara en més d'una ocasió la seva particular visió de la barbàrie nazi. El 2017, per exemple, negava que França hagués estat responsable de la batuda del Vel d'Hiv, un dels episodis de col·laboracionisme nazi per part de la França de Pétain. El 1942 les forces de seguretat franceses van detenir 13.000 jueus a petició dels nazis, que van ser traslladats a camps d'extermini.

Racisme antisemita

Els partits d'esquerres del Front Popular, inclosa França Insubmisa, han condemnat fermament la violació, la violència i els insults que va patir la nena jueva de 12 anys. "L'antisemitisme i la violència contra les dones són ferides obertes a la nostra societat. Hem d'afrontar aquesta realitat i actuar amb decisió", ha dit la secretària nacional dels ecologistes, Marine Tondelier. Mélenchon també ha dit a X que està "horroritzat" pels fets i ha denunciat el "racisme antisemita".

stats