Estats Units

El vídeo del lapsus de Biden a la reunió del G-7 és un muntatge

Al vídeo original es veu com el president dels EUA es dirigeix a un paracaigudista per parlar-hi; per tant, no estava desorientat, com semblava

El president dels EUA, Joe Biden, i la resta de líders del G7 miren una exhibició aèria, durant la cimera del grup celebrada a Itàlia.
ARA
16/06/2024
3 min

BarcelonaEn plena cursa per a les presidencials dels Estats Units, els muntatges audiovisuals proliferen per fer decantar la balança electoral. No totes les manipulacions informatives triomfen, però n'hi ha que sí, com el vídeo de Joe Biden durant la demostració de paracaigudisme de la cimera del G-7, en què se'l veia aparentment desorientat. El vídeo, àmpliament difós a les xarxes socials, és tan sols un fragment escurçat de la realitat: el president dels Estats Units no mira al no-res, com sembla en el vídeo manipulat. En els segons anteriors, omesos, s'aprecia com el candidat dels demòcrates es dirigeix a un paracaigudista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest no és el primer muntatge difós a les xarxes socials que pretén subratllar el suposat estat senil de Biden. El videomuntatge en què apareix el president dels Estats Units allunyant-se del grup de mandataris del G-7 ha arribat a acumular 2 milions de visualitzacions. A més del fenomen viral a les xarxes, però, els mitjans de dretes nord-americans han aprofitat aquesta oportunitat per desacreditar el rival de Trump. Per exemple, The New York Post va obrir la portada de la seva edició impresa de divendres amb les paraules en majúscula "Meander in chief", que en anglès vol dir "deambulador en cap". Així mateix, va assegurar que Joe Biden "avergonyia" els Estats Units.

El vídeo manipulat es va fer durant la cimera del G-7 que es va celebrar del 13 al 15 de juny a Itàlia, amb Giorgia Meloni com a amfitriona. De fet, és la primera ministra d'extrema dreta italiana qui suposadament s'afanya a socórrer Biden per tornar-lo a integrar en el grup de mandataris, cosa que accentua la suposada desorientació del demòcrata. Però, tal com s'aprecia a partir del minut 5:20 del vídeo original no viralitzat, els paracaigudistes aterren un a un al costat de les autoritats. És llavors quan Biden es dirigeix a un d'ells i li aixeca el polze en senyal de suport i agraïment per l'operació aèria. O sigui, el president nord-americà no estava desorientat, sinó que parlava amb un paracaigudista. El problema és que el paracaigudista no apareixia en la imatge del vídeo.

"Des d'Itàlia fins al Regne Unit i Nova York, milions de persones de tot el món s'han despertat amb titulars de l'evident declivi cognitiu de Joe Biden que s'ha pogut veure a la cimera del G-7", va destacar Karoline Leavitt, portaveu de la campanya de Trump, en un comunicat, després que es difongués el primer vídeo, manipulat.

La Casa Blanca va respondre amb un munt de missatges a la xarxa X criticant que els mitjans conservadors nord-americans reproduïssin un vídeo amb un "enquadrament artificialment estret", segons paraules d'Andrew Bates, un dels portaveus governamentals. El director de comunicacions de la Casa Blanca, Ben LaBolt, també va insistir en aquesta idea: "Desconfieu de les falsificacions barates... i de tots els actors de mala fe que les difonen". I, efectivament, poc després la plataforma X va penjar un avís per alertar que el vídeo havia estat editat per eliminar els paracaigudistes a qui el president saludava.

L'edat, un tema delicat

Biden, de 81 anys, és el president més gran de la història dels Estats Units, i això s'ha convertit en un dels temes més delicats de la campanya a la reelecció. Un sondeig de la Universitat Marquette mostra que el 79% dels nord-americans creu que la frase "massa vell" descriu "molt bé o força bé" Biden, davant del 54% que pensa el mateix de Trump, que tot just ha fet 78 anys.

És innegable que la imatge que projecta Biden difereix de la de Trump. Camina amb rigidesa perquè té artritis, es mou amb lentitud, de vegades ensopega pujant escales i comet errors en els seus discursos: no acaba frases o confon els noms de líders mundials. La tartamudesa que va patir de petit també ha reaparegut amb els anys. Tot això, però, no explica lapsus importants, com el que va protagonitzar el setembre del 2022, quan durant un esdeveniment a la Casa Blanca va preguntar si la congressista republicana Jackie Walorski, morta feia més d'un mes, era entre el públic.

Tots aquests lapsus seran sotmesos a un escrutini encara més important a mesura que avanci la campanya electoral, en què la desinformació i la manipulació poden ser factors determinants per al resultat de les presidencials.

stats