SUD-EST ASIÀTIC
Internacional10/11/2015

Victòria històrica de Suu Kyi a Birmània

El partit governant reconeix la derrota a les urnes davant la formació de la Nobel de la pau

Eduard Fernández
i Eduard Fernández

PequinBirmània es preparava ahir per a un canvi històric al país a mesura que es començaven a conèixer els resultats de les eleccions de diumenge. Les dades oficials preliminars apuntaven a una aclaparadora victòria de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), el partit de la Nobel de la pau Aung San Suu Kyi.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els primers escrutinis oficials oferts ahir per la Comissió de la Unió Electoral donaven a la LND 13 diputats a la cambra baixa del Parlament, molt per sobre dels 2 escons del partit governamental, el Partit per a la Unió, la Solidaritat i el Desenvolupament (PUSD). Les estimacions situen la participació durant la jornada electoral al voltant del 80% de l’electorat.

Cargando
No hay anuncios

“Han d’acceptar els resultats, encara que no vulguin”, declarava Win Htein, portaveu de la LND, fent referència a l’actual govern del país. El recompte final trigarà dies a fer-se públic, però el partit va assegurar que espera aconseguir més del 70% d’escons necessaris per poder formar el primer executiu elegit democràticament en més de 50 anys.

“Celebrar-ho amb humilitat”

Cargando
No hay anuncios

A la seu de la LND, a Rangun, Aung San Suu Kyi es va mostrar reticent a declarar-se guanyadora dels comicis. “Els que perdin han d’acceptar-ho amb valentia, els que guanyin han de celebrar-ho amb humilitat”, demanava la líder als seus seguidors.

Suu Kyi, filla d’un heroi nacional que va lluitar per la independència de Birmània, ja va guanyar unes eleccions el 1990, però la junta militar va ignorar els resultats i la va tancar en arrest domiciliari durant anys. Birmània va ser governada per una dictadura militar entre el 1962 i el 2011, quan el règim va cedir el poder a un govern sorgit d’uns comicis considerats fraudulents.

Cargando
No hay anuncios

Diverses veus del PUSD, format per dirigents de l’antiga dictadura, van admetre ahir la seva derrota davant de la LND. “Hem perdut”, afirmava en una entrevista a Reuters Htay Oo, el president en funcions del PUSD. Shwe Mann, actual portaveu parlamentari de la formació, també felicitava per Facebook el candidat de la LND que l’havia superat a la seva circumscripció electoral, informaven els mitjans locals. Shwe era considerada una persona pròxima a Suu Kyi dins l’estament militar, i va ser destituït de la presidència del partit a l’agost.

Diversos líders, inclòs l’encara president del país, Thein Sein, han afirmat els últims dies que el govern i l’exèrcit acceptaran el resultat sorgit de les urnes.

Cargando
No hay anuncios

“Les eleccions han sigut un símbol positiu, però escrutada l’última papereta cal enfrontar-nos a la realitat: els militars continuen guiant el procés democràtic”, advertia per telèfon a l’ARA Jorge Valladares, director de l’oficina a Birmània de l’Institut Internacional per a la Democràcia i l’Assistència Electoral.

La Constitució del país, redactada per la junta militar, estableix que les forces armades elegeixen el 25% dels diputats del Parlament i prohibeix a Aung San Suu Kyi que es postuli com a presidenta del país.

Cargando
No hay anuncios

Valladares també assenyala que els bons resultats electorals de la LND davant de diversos partits de minories ètniques podrien suposar un repte per continuar el procés de pau amb les nombroses guerrilles del país. “Molts líders ètnics tenien altes expectatives respecte dels comicis i caldrà veure com s’enfronten als resultats, i si accepten les condicions en què s’han produït”, apunta l’expert. Després de mesos de negociacions, el govern va firmar a l’octubre un alto el foc amb 8 de 15 guerrilles. “Malgrat que perdin les eleccions, al país hi ha diversos processos en marxa, inclòs el de pau, on els actors ètnics seguiran tenint influència i caldrà acomodar els seus interessos”, diu Valladares.