Tot i la victòria de Clinton, el gran triomfador d'Iowa és Bernie Sanders

Amb el 100% escrutat, Clinton s'endú la victòria demòcrata només per un 0,3% dels vots

Hillary Clinton celebrant la victòria a Iowa. / Reuters
Sònia Sánchez
02/02/2016
3 min

BarcelonaEl Partit Demòcrata ha proclamat finalment Hillary Clinton com a guanyadora dels 'caucus' d'Iowa amb un marge tan ajustat com el 49,9% dels vots davant el 49,6% que s'ha emportat el seu principal rival, el senador de Vermont Bernie Sanders.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poc abans de fer-se públics aquests resultats definitius, la mateixa Clinton ha afirmat haver "respirat tranquil·la" quan ha vist que el marge de diferència li era favorable. Probablement per fer-se valer davant Sanders, Clinton s'ha presentat en el seu discurs d'Iowa com una "progressista que aconsegueix que les coses es facin".

I és que, tal com destaquen la majoria d'analistes polítics, tot i quedar en segon lloc per tres dècimes, els resultats finals converteixen l'esquerrà Sanders en el segon gran guanyador moral de la nit electoral d'Iowa després de Ted Cruz, que ha aconseguit arrabassar el triomf a Donald Trump en la batalla republicana.

"La gent d'Iowa ha enviat un missatge molt profund a l'establishment polític, econòmic i mediàtic. És massa tard per a les polítiques i l'economia de l'establishment", ha dit Sanders en el seu discurs des d'Iowa, en què va anunciar un empat tècnic amb la seva rival, mentre que Clinton ja es proclamava guanyadora malgrat el petit marge de vots.

Tot i els seus 74 anys i la seva etiqueta de "socialista", en un país que encara associa aquesta paraula amb la Guerra Freda, Sanders ha aconseguit mobilitzar el vot progressista del Partit Demòcrata. Ha entusiasmat especialment els més joves amb propostes de revolució contra les elits de Wall Street i contra la desigualtat econòmica, amb apostes com la sanitat i l'educació superior gratuïtes. En la seva intervenció a Iowa, Sanders ha tornat a lluir la seva desvinculació de les grans fortunes nord-americanes que inverteixen en política. "No podem seguir tenint un sistema de finançament de campanya corrupte", ha dit.

Bernie Sanders celebrant els seus bons resultats als 'caucus' d'Iowa. / Reuters

"Amb permís de Donald Trump, Bernie Sanders ha estat la gran revelació d'aquesta campanya. Semblava un independent estrafolari quan es va presentar a la primavera i estava 40 punts per sota de Clinton, i ha aconseguit un empat", destaca a l'ARA l'analista del Real Instituto Elcano Carlota García Encina, que subratlla el mèrit d'haver-ho fet "sense canviar el seu missatge de revolució política i de socialisme, que als EUA és molt xocant".

Sanders ha aconseguit catalitzar "la frustració d'una part de la població, sobretot els més joves afectats per les dificultats econòmiques", un camp que també ha conreat Trump. "Donald Trump culpa Obama i Sanders, culpa Wall Street, els bancs i els polítics", afegeix García.

Tot i que les enquestes dels últims dies ja ho anunciaven, Sanders va començar amb molt pocs suports a Iowa i els seus bons resultats són especialment lloables, malgrat que no hagin aconseguit la victòria clara que el llavors candidat Barack Obama li va arrabassar a Clinton en aquest estat als 'caucus' del 2008.

"El 2008, Barack Obama va vèncer Clinton a Iowa. La seva campanya es va veure impulsada pel descontentament liberal contra la guerra de l'Iraq –en què Clinton estava al bàndol equivocat– i pel suport institucional del Partit Demòcrata. Sanders ha tingut molts menys elements amb què treballar en termes de fissures o diferències dins el partit, i s'ha enfrontat a Clinton en un any en què ella era molt més forta", apunta Ezra Klein, de 'Vox News', per remarcar el doble mèrit dels resultats de Sanders a Iowa.

Per a Klein, però, el "consol" de Clinton són les dades estadístiques al detall, ja que Sanders ha quedat molt per sota dels resultats que va obtenir Obama "entre els votants blancs", quan ja tenia pocs suports entre els votants "no blancs" demòcrates, que donen majoritàriament el seu vot a Clinton.

La setmana que ve Hillary Clinton pot tornar a patir en les primàries de New Hampshire, un estat molt propici a Sanders en el bàndol demòcrata, segons les enquestes. Tot i així, gairebé ningú veu encara probable que Sanders acabi erigint-se en guanyador demòcrata. Però encara que no s'emporti la nominació, el fort suport a Sanders pot aconseguir, almenys, escorar el discurs de Clinton cap a l'esquerra.

stats