Internacional24/04/2015

Les víctimes de Rana Plaza encara no han cobrat totes les indemnitzacions

SETEM recorda les víctimes de l'esfondrament d'una fàbrica tèxtil a Bangladesh al 2013 on van morir més de 1.100 persones

Natàlia Segura
i Natàlia Segura

BarcelonaLes víctimes de l'esfondrament de la fàbrica tèxtil Rana Plaza a Bangladesh encara no han cobrat la totalitat de les indemnitzacions dos anys després de l'accident. El 26 d'abril del 2013 més de 1.100 persones van perdre la vida i unes 2.000 més van resultar greument ferides quan 8 plantes de formigó es van ensorrar. Els treballadors havien alertat el dia anterior sobre l'aparició d'esquerdes a l'edifici, però tot i això van ser convocats a treballar.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fa més d'un any es va obrir un Fons de Compensació per recaptar 30 milions de dòlars (més de 27 milions d'euros) per compensar a les víctimes de la tragèdia. La majoria de les multinacionals que tenien comandes en alguna de les 5 fàbriques que allotjava l'edifici han fet contribucions al fons, però encara falten més de 5,5 milions d'euros per cobrir els costos de totes les demandes.

Cargando
No hay anuncios

La campanya Roba Neta, que a Catalunya gestiona SETEM, ha volgut aprofitar que aquest divendres fa dos anys de la tragèdia per denunciar "les aportacions insuficients" i la falta de transparència d'empreses com El Corte Inglés, Inditex o Mango. A Barcelona s'han fet diversos actes de protesta al Portal de l'Àngel de Barcelona, un dels principals eixos comercials de la ciutat. La concentració ha començat davant la botiga de Benetton, l'única empresa que encara no ha pagat res a les víctimes, per després repetir-se en altres establiments de grans marques de roba, segons SETEM. El passat 17 d'abril Benneton va anunciar que donarà poc més 1 milió d'euros al fons, una quantitat que la coordinadora de la campanya a Catalunya, Lauri Muixi, considera "molt per sota del que havia d'aportar" ja que la campanya li exigia uns 5 milions.

Bangladesh també ha recordat les víctimes de Rana Plaza amb diversos actes on sindicats i supervivents han exigit el pagament complert de les indemnitzacions i la reinserció de les víctimes a la societat.

Cargando
No hay anuncios

La tragèdia de Rana Plaza va posar en evidència la precarietat laboral de les fabriques on les grans multinacionals han deslocalitzat la seva producció. En els últims dos anys l'Organització Mundial del Treball ha col·laborat amb el govern de Bangladesh per millorar les condicions laborals del sector de la confecció, sobretot pel que fa a la seguretat de les fàbriques. "Hi ha hagut un abans i un després. Les empreses tenen més preocupació però queda molt per fer", explica Muixi que insisteix que els drets laborals del tèxtil a Bangladesh encara estan per sota del que es considera acceptable. També demana als consumidors que "s'interessin per les condicions laborals que hi ha darrere de la roba que compren".