El vicepresident de Paraguai assumeix la Presidència del país després de la destitució del fins ara president
Fernando Lugo és destituït després d'un "judici polític" executat pel Senat i sentenciat en només 30 hores. L'acusen de no haver complert correctament les seves funcions després de la mort de 17 persones en enfrontaments entre policia i camperols. És el primer president del Paraguai que cau per aquest procediment constitucional
AsunciónL'ex bisbe Fernando Lugo ha perdut aquest divendres a la nit la Presidència del Paraguai després de ser considerat "culpable" de mal acompliment en les seves funcions en un precipitat "judici polític" que no van poder contenir ni les gestions mediadores d'una àmplia missió de cancellers enviada d'urgència per la Unasur. En tot just 30 hores, Lugo va ser jutjat i sentenciat i el seu vicepresident, Federico Franco, va assumir la Presidència fins al final del mandat, el 15 d'agost de 2013.
Encara que no ha estat l'únic a sotmetre's a aquest procediment constitucional, Lugo sí que és el primer president de la història de Paraguai a ser destituït i, encara que va barallar fins l'últim segon, de seguida va emetre un discurs acatant la decisió tot i que la llei "hagi estat torçada com una fràgil branca al vent". "Aquesta nit surto per la porta més gran de la pàtria, surto per la porta del cor dels meus compatriotes", va dir un Lugo que ha perdut el seu habitual somriure, enmig de l'aplaudiment dels seus col·laboradors, presents en el seu comiat al Palau.
"Fernando Lugo no respon a les classes polítiques, no respon a la màfia ni al narcotràfic", va dir en al·lusió aparent a les denúncies en aquest sentit contra Horacio Cartes, precandidat presidencial al qual l'exbisbe responsabilitza de l'enjudiciament en contra. El president que va aconseguir el 2008 acabar amb 61 anys de domini polític dels "colorados" ho va intentar tot en defensa pròpia, des de plantejar al Suprem una "acció d'inconstitucionalitat", a demanar un ajornament de tres dies de les sessions del judici i, finalment, que es desestimessin els càrrecs per falta de proves.
La batalla per la terra
No va acudir en persona, però, a la sessió en la que podia defensar-se, que va encomanar al seu equip jurídic i va seguir des Palau acompanyat per la delegació de la Unasur. L'aferrissada lluita per la terra a Paraguai, que es va tenyir de sang fa una setmana amb 17 morts durant un desallotjament en la hisenda d'un polític "colorado" a Curuguaty (nord-est), ha estat el principal argument esgrimit pels opositors contra l'ex bisbe que va arribar a la Presidència el 2008 com a abanderat dels "sense terra" i els desposseïts de Paraguai.
Però altres acusacions que li han costat el càrrec simbolitzen el malestar dels seus oponents, fins i tot dins de la coalició de govern amb el Partit Liberal, pel seu flirteig amb l'esquerra i la seva política internacional. Un acte polític pro-esquerra en una caserna el 2009 i el suport al Protocol Ushuaia II del Mercosur figuren en el "libel acusatori", com la suposada instigació de les ocupacions camperoles a la regió soja de Ñacunday o l'onada d'inseguretat al país.
Rebuig de l'Unasur en contra de la cambra-tribunal
Un total de 39 senadors van votar en contra del mandatari, que només va aconseguir el suport de quatre en un Senat constituit ahir com a "tribunal" per al judici promogut per la cambra de diputats. Prèviament, els liberals li havien retirat el seu suport i ordenat la renúncia dels seus quatre ministres al Govern, que ha acceptat Lugo en el seu últim decret com a president. La sentència va arribar precedida per un contundent comunicat de la Unasur, llegit al Palau pel secretari general del bloc, Alí Rodríguez, que va alertar de la "ruptura de l'ordre democràtic" que s'estava produint "en no respectar el degut procés" al president pel poc temps ofert per articular una defensa.
Els governs de la Unasur "avaluaran en quina mesura serà possible continuar la cooperació en el marc de la integració sud-americana" amb Paraguai, han advertit. Certament el Senat va haver de comprimir les sessions de l'atapeït i precipitat calendari de judici que havia aprovat dijous per arribar al seu veredicte a les 17.28 hores locals (21,28 GMT), poc abans que caigués la nit sobre Asunción, com havia demanat un senador que temia que es desencadenés la violència.
Tot just hi va haver incidents ressenyables en la manifestació de centenars de seguidors de Lugo que es va desenvolupar durant hores davant del Legislatiu, i als que el destituït president va demanar calma en acomiadar-se perquè "la sang dels justos no es vessi mai més per causa d'interessos mesquins". Poc després, Franco va prometre que governarà buscant el consens de tots els partits, als quals va esmentar un a un, durant una "transició" que, va defensar, "es realitza dins de l'ordre constitucional" i "de cap manera posa en risc la vigència i principis democràtics universals ". Franco va repetir dues vegades aquest mateix missatge, que va dir haver traslladat textualment als cancellers de la Unasur.