Internacional18/05/2019

El govern d’Àustria cau per un cas de corrupció de la ultradreta

Un vídeo mostra el vicecanceller acceptant suborns d’una dona russa

Andreu Jerez
i Andreu Jerez

Berlín“Li he proposat al president federal convocar eleccions anticipades el més aviat possible”. Amb aquesta frase posava fi el canceller Sebastian Kurz a 24 hores frenètiques a Àustria. El cap de govern tancava així ahir la polèmica coalició entre els conservadors del Partit Popular Austríac (ÖVP) i la ultradreta del Partit de la Llibertat (FPÖ), un executiu que es va convertir en insostenible després de la publicació d’un escandalós vídeo.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot va començar divendres a la tarda, quan el setmanari alemany Der Spiegel i el diari muniquès Süddeutsche Zeitung van publicar unes imatges, filmades amb càmera oculta en un xalet d’Eivissa l’estiu del 2017, en què es veu el vicecanceller austríac, Heinz-Christian Strache, i el cap del grup parlamentari de l’FPÖ, Johann Gudenus, en una reunió amb una presumpta multimilionària russa.

Cargando
No hay anuncios

En un ambient distès amb abundant consum d’alcohol i tabac, el líder ultradretà ofereix contractes d’obra pública en cas d’entrar en el pròxim govern austríac. A canvi, la dona russa havia de fer donatius encoberts al partit de Strache i comprar dos mitjans austríacs des dels quals oferir una imatge positiva de l’FPÖ en plena campanya electoral.

El vídeo es va gravar pocs mesos abans de les últimes eleccions legislatives austríaques, celebrades l’octubre del 2017, en què l’FPÖ va ser tercera força amb gairebé el 26% del vots. Arran d’aquests resultats, l’ÖVP de Kurz i l’FPÖ de Strache van acabar formant una coalició de govern de marcat accent antiimmigració.

Cargando
No hay anuncios

“Atemptat polític”

Hores abans de l’anunci d’eleccions anticipades, Strache i la seva mà dreta, Gudenus, havien presentat la renúncia a tots els seus càrrecs públics, una decisió inevitable després de la imatge que els líders ultradretans ofereixen al vídeo. Visiblement afectat, Strache va reconèixer que la seva actitud va ser “estúpida”, “irresponsable” i “un error”. El líder de l’FPÖ va intentar excusar-se per l’enorme consum d’alcohol i va demanar perdó públicament a la seva dona per haver intentar “impressionar” la presumpta oligarca russa.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, Strache no va deixar passar l’ocasió per presentar-se com la víctima d’un complot orquestrat per “serveis secrets” que el van fer caure en una “trampa”. “Es tracta d’un atemptat polític”, va dir, abans de deixar la roda de premsa com un autèntic cadàver polític, tot i haver intentat mostrar-se combatiu i anunciar una ofensiva legal per defensar el seu honor.

Els analistes consultats per mitjans austríacs i alemanys coincideixen que l’escàndol passarà una important factura electoral a l’FPÖ, un partit polític d’arrels neonazis fundat l’any 1955 i que es va convertir fa dues dècades en un seriós competidor dels dos principals partits austríacs, els conservadors de l’ÖVP i els socialdemòcrates de l’SPÖ. Amb aquesta convocatòria anticipada d’eleccions, i davant d’una previsible crisi interna que amenaça la mateixa supervivència de l’FPÖ, Àustria es dirigeix molt probablement cap a un escenari polític amb noves aritmètiques electorals.

Cargando
No hay anuncios

La vertiginosa successió del fets que va desembocar ahir en la fi del govern i la convocatòria electoral deixa, però, moltes preguntes obertes. Per què els autors del vídeo han esperat gairebé dos anys per filtrar les imatges, quan podrien haver condicionat ja les últimes eleccions legislatives austríaques? Per què la filtració arriba just una setmana abans de les eleccions europees? Per què dos mitjans alemanys -i no austríacs- van rebre el material?

Cargando
No hay anuncios

Després d’acceptar la proposta de noves eleccions del canceller Kurz, el president federal austríac, el polític verd Alexander van der Bellen, va prometre ahir que “s’aclaririen absolutament” uns fets inèdits que inauguren una nova era política a la república alpina.