AMÈRICA LLATINA

Veneçuela dibuixa un nou mapa polític amb les eleccions regionals

L’oposició denuncia irregularitats en l’organització dels comicis

Veneçolans fent cua ahir a la porta d’un col·legi electoral per votar en els comicis per escollir els governadors.
Melissa Silva / Yralis Muñoz
16/10/2017
3 min

Caracas“Aquí estem cansats de votar! En 18 anys hem tingut 22 eleccions. Per a què serveixen si les farmàcies i els supermercats continuen buits i els nostres fills han hagut de marxar del país?”, es preguntava ahir la veneçolana Yolanda Jiménez, una mestra jubilada que s’esperava per votar. “Els veneçolans hem de dir una vegada més al món que no volem aquest govern. Per això estic aquí fent cua, per votar contra Maduro i la seva gent”, deia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan els veneçolans es recuperaven de la tempesta política que va suposar la formació de l’anomenada Assemblea Nacional Constituent, el govern veneçolà va convocar ahir unes noves eleccions per elegir els caps de govern dels 23 estats que conformen el país. Malgrat que els comicis estaven previstos inicialment per a començaments del 2016, l’executiu els havia ajornat a causa de la inestabilitat, segons va argumentar. Però un cop creada l’Assemblea Nacional Constituent, va decidir que era l’hora de votar.

La campanya electoral s’ha caracteritzat pel fet que els candidats de l’oposició han recorregut el país per intentar arribar als sectors populars. En canvi, els polítics del govern han fet actes com concerts, passejades en ruc o fins i tot campionats de boxa en ciutats com Caracas.

“En tan sols dos mesos hem passat de no tenir clar quin és el rol del Parlament a endinsar-nos en una nova campanya electoral. És un clar exemple de com el govern intenta distreure la població”, explica Manuel Villegas, politòleg i professor universitari.

La jornada electoral

Ahir més de 18 milions d’electors estaven convocats per elegir els nous governadors. Des de primera hora del matí tant el govern com l’oposició van posar en marxa les seves respectives maquinàries per traslladar els seus electors als diferents centres de votació del país, però a mesura que la jornada avançava els representants de la Taula de la Unitat Democràtica -formada per partits de l’oposició- anaven denunciant irregularitats.

Per exemple, l’opositor Gerardo Blyde va assegurar que els funcionaris del Consell Nacional Electoral (CNE) -encarregat d’organitzar els comicis- estaven ajornant el procés en diversos estats de Veneçuela. Així mateix, va lamentar que les autoritats d’aquest ens electoral estaven reubicant 201 centres de votació arreu del país “de manera arbitrària” per evitar, així, la participació dels ciutadans. En canvi, la presidenta del CNE, Tibisay Lucena, va rebatre que els centres havien sigut reubicats a causa de la violència. I segons va assegurar, la participació dels electors estava garantida.

El govern veneçolà va informar que els seguidors del chavisme havien acudit massivament a exercir el seu dret al vot. A més, també va assegurar que disposava de dades fefaents sobre la participació en el procés electoral, perquè tots els votants, un cop havien dipositat el seu sufragi, s’havien traslladat als anomenats punts vermells, ubicats fora del centres electorals, per registrar la seva participació amb l’anomenat carnet de la pàtria.

Per primera vegada en 18 anys la campanya electoral no ha estat marcada amb la imatge de l’expresident Hugo Chávez, ni amb la de Nicolás Maduro. De fet, l’actual president veneçolà va aprofitar la campanya electoral per fer diversos viatges fora de Veneçuela per signar nous convenis econòmics.

Els resultats que s’obtinguin a les eleccions regionals d’ahir no només serviran per mesurar la força de l’oposició i del govern, sinó que també dibuixaran el nou mapa polític del país.

stats