Varufakis, un combatent global (i mediàtic) contra l'austeritat

El fins ara ministre de Finances grec, un economista de renom mundial, ha estat sis mesos en el càrrec envoltat de la polèmica

Varufakis es mou per Atenes habitualment en moto. REUTERS
Efe
06/07/2015
3 min

AtenesIannis Varufakis no deixa ningú indiferent. Entre els que el defensen a ultrança i els que el voldrien ben lluny, Varufakis ha ampliat en aquests sis mesos al govern grec la fama mundial que ja tenia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Economista de renom, autor del llibre 'The global minotaur' (El minotaure global), el salt a la política de Varufakis va ser tota una sorpresa.

La cara més mediàtica, i planetària, del govern del primer ministre, Alexis Tsipras, ha anat acumulant polèmiques durant el seu mandat.

Des del primer dia en què va entrar en contacte amb els seus col·legues europeus, l'estil si més no peculiar d'aquest economista va xocar en un món ple de polítics amb llarga trajectòria.

Alguns, com el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, es van queixar obertament del seu estil poc habitual i d'un comportament que no pocs van qualificar d'arrogant i allunyat de la realitat política.

Alhora, a Grècia es convertia en una superestrella i, allà on anava, la gent l'abraçava i l'animava a seguir en primera línia del front.

Varufakis deia que no sentia res d'especial i que estava únicament al servei del poble, però era evident que s'ho passava bé amb aquest protagonisme mediàtic.

El cop de porta a la 'troica'

Pocs dies després d'estrenar-se el càrrec, Varufakis va rebre el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, i no va dubtar a etzibar-li, durant una roda de premsa conjunta, que el govern grec no reconeixia la 'troica' com a interlocutora vàlida en les negociacions amb els creditors.

Immediatament les xarxes socials es van omplir de comentaris que retrataven el ministre com un superheroi a l'estil de "Terminator" o "Superman". Va ser l'inici de Varufakis com a fenomen social.

Des d'aquell moment, cada actuació del titular grec de Finances era objecte de polèmica, des de la vestimenta –com la que va lluir en la reunió amb el seu homòleg britànic, que li va costar dures crítiques d'alguns mitjans anglosaxons–, fins a les declaracions i les entrevistes que concedeix gairebé cada dia a la premsa internacional.

A l'abril, els constants xocs amb els seus col·legues europeus van portar el primer ministre, Alexis Tsipras, a retirar-lo de la línia de foc nomenant el viceministre d'Exteriors, Euclid Tsakalotos, encarregat de les relacions internacionals econòmiques, com a negociador principal a Brussel·les.

La seva desaparició de la primera fila de la negociació no va suposar, però, que la seva principal reivindicació, la d'una reestructuració del deute grec, deixés d'estar sobre la taula.

Economista format al Regne Unit

Varufakis va néixer el 24 de març del 1961 a Atenes i posseeix la doble nacionalitat grega i australiana.

Es va formar en matemàtiques i estadística i es va doctorar en economia a la Universitat d'Essex (Regne Unit) el 1987.

En aquesta mateixa universitat va ser professor d'economia i econometria, un càrrec que també ha ocupat en centres universitaris d'East Anglia (Regne Unit), Cambridge, Glasgow, Texas i Sydney fins que l'any 2000 va decidir tornar a la seva Grècia natal per ensenyar teoria econòmica a la Universitat d'Atenes, lloc del qual actualment està en excedència.

Varufakis ha participat activament en el debat sobre la crisi de l'euro des que va esclatar l'any 2008, i n'ha parlat en els seus llibres i assajos.

Entre aquests llibres destaca l'obra The global minotaur, una anàlisi sobre les causes de la crisi econòmica global, o A modestal proposal (Una proposta modesta), on proposa solucions per acabar amb l'actual debacle econòmica i que va publicar el 2010 al costat dels també economistes Stuart Holland i James K. Galbraith.

Abans d'unir-se com a assessor a Syriza, el fins avui titular de Finances va ser del 2004 al 2006 assessor econòmic en el govern del socialdemòcrata Iorgos Papandreu, amb les polítiques del qual va ser molt crític després.

stats