Varufakis torna a la política grega
El polèmic exministre de Finances aconsegueix 9 diputats al nou Parlament
ENVIADA ESPECIAL A ATENES"Serem al Parlament per implementar a la pràctica la nostra desobediència constructiva, el nostre internacionalisme Europeu", així de triomfant es mostrava diumenge l’exministre de Finances grec Iannis Varufakis al saber que el seu nou partit, Mera 25, ha superat la barrera del 3% dels vots i tindrà 9 diputats al Parlament d’Atenes.
Varufakis és l’únic dels dirigents de Syriza que es va enfrontar al gir l’Alexis Tsipras que ha aconseguit mantenir-se com a referent. L’endemà del referèndum del 5 de juliol del 2015 en què un 62% dels electors van dir 'no' als plans d’austeritat, Varufakis –que havia sigut el flagell de l’Eurogrup els sis primers mesos de govern de l’esquerra alternativa– abandonava el vaixell perquè sabia que Tsipras no acataria el mandat popular: una setmana després, el primer ministre grec va signar el tercer memoràndum d’austeritat, que suposava continuar amb les retallades draconianes, un compromís que va complir fins a l’últim dia dels quatre anys que ha sigut al poder.
Les altres ruptures de Syriza, com el partit Unitat Popular o la formació de l’expresidenta del parlament Zoe Konstantopoulou, s’han quedat al camí.
"És molt important que la veu del 'no' al referèndum estigui representada al Parlament. Un 62% vam dir 'no' al pla de la 'troica' i una setmana més tard Tsipras ho va convertir en 'sí', i això és un problema per a la democràcia, com sabeu bé a Catalunya", diu Gerasimo Lyberatos, un professor de química de la Politècnica d’Atenes que anava a la llista de Mera 25. El partit de Varufakis ha sigut el tercer més votat entre les persones de menys de 34 anys, per darrere de Syriza (que ha guanyat en aquesta franja) i Nova Democràcia.
Disposat a col·laborar
Les propostes de Varufakis, però, tampoc són les de l’esquerra radical. L'exministre s’ha mostrat disposat a col·laborar amb Nova Democràcia i amb Syriza al Parlament en totes aquelles mesures en què es puguin posar d’acord. Una de les seves principals reivindicacions és que el superàvit primari de les finances públiques de Grècia al qual obliguen els creditors es redueixi del 3,5% a l’1,5%, sempre que es mantingui el creixement.
Per ara, Mera 25, que ha establert aliances a nivell europeu amb líders com el laborista britànic Jeremy Corbyn o la primera ministra islandesa Katrín Jakobsdóttir, gira a l'entorn de la personalitat mediàtica de Varufakis.
"Parla molt bé i és molt guapo", deia Maria Sotiris, una dissenyadora de 40 anys mentre el menys avorrit dels ministres de Finances que ha tingut Europa s’esplaiava, enfundat en una camisa blanca impol·luta i uns texans de marca, amb cites de Karl Marx i passatges sobre la Guerra Civil Espanyola.