Vacunes d'última hora: el pla de Bèlgica per no malgastar-ne ni una dosi

El país també comença a vendre des d'aquest dimarts tests d'autodiagnòstic a les farmàcies

Una dona rep una de les vacunes contra la Covid-19 a Brussel·les.
2 min

Brussel·lesObjectiu: no malgastar ni una dosi de vacunes i prémer l'accelerador de la immunització contra el coronavirus. Aquest dimarts Bèlgica ha posat en marxa una iniciativa per minimitzar al màxim la pèrdua de vacunes que hi ha diàriament per motius diversos: persones que no poden acudir a la cita per rebre la dosi, persones que no volen anar-hi, canvis d'última hora... Per això les regions de Flandes i de Valònia han obert una llista de reservistes perquè aquests forats puguin quedar coberts. I l'èxit ha sigut absolut: ara mateix ja hi ha prop de 300.000 inscrits i una llista d'espera de 180.000 persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La iniciativa s'anomena Qvax i permet que totes les persones de més de 18 anys amb residència legal a Bèlgica es registrin a través d'una pàgina web. Formar part d'aquest grup de reservistes permet convertir-se en el relleu de qualsevol cita planificada per vacunar que queda sense atendre. El sistema implica màxima rapidesa: si queda un forat lliure, les autoritats envien un missatge al reservista corresponent que ha de respondre en un màxim de 30 minuts abans de saltar a la persona següent de la llista.

La iniciativa no implica que les persones que no formen part de grups de risc o prioritaris passin per davant dels altres. Només es rebrà la invitació de vacunació d'última hora si la persona forma part d'un dels grups als quals correspon immunitzar. Això significa que actualment seran citades persones grans o de grups de risc encara que hi hagi joves també a la llista. No funciona, doncs, per ordre d'arribada, sinó per prioritat. Alguns centres de vacunació de Bèlgica ja tenien la seva pròpia llista d'espera per evitar el malbaratament de vials, però ara els governs de Flandes i Valònia han decidit implementar-ho a nivell regional. La regió de Brussel·les també ho aplicarà en els pròxims dies.

Actualment Bèlgica ha vacunat com a mínim amb una dosi més d'1,5 milions de persones i, segons l'última actualització de l'Institut de Salut Pública del país, un 6,2% de la població de més de 18 anys ja s'ha immunitzat amb la pauta completa des del 28 de desembre, quan va començar la campanya. Després de centrar-se en les residències de gent gran i el personal sanitari a primera línia, el país s'ha focalitzat en els més grans de 65 anys i altres grups de risc. Manté, per tant, un ritme similar al de la mitjana de la Unió Europea, tot i ser un dels principals productors i distribuïdors de dosis del Vell Continent.

Bèlgica també va ser un dels països d'Europa més colpejats per la segona onada de la pandèmia i des d'aleshores manté un dels confinaments més estrictes de la UE. L'hostaleria està tancada des del novembre, els serveis no essencials només estan disponibles amb cita prèvia i no estan permeses les reunions de més de quatre persones a l'exterior i les visites de més d'una sola persona a les cases. A la capital, Brussel·les, hi ha toc de queda a les 22 hores. La setmana passada es van produir aldarulls amb detinguts i ferits en alguns parcs de la ciutat on es reunien centenars de persones.

Tests d'autodiagnòstic a les farmàcies

També a partir d'aquest dimarts a les farmàcies belgues ja es poden comprar els tests d'autodiagnòstic de coronavirus. Costen uns 8 euros i no eviten, amb tot, que les persones que donin positiu s'hagin de fer una PCR. Bèlgica registra actualment una mitjana d'unes 4.300 infeccions diàries i, segons el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), té una incidència de 547 casos per cada 100.000 habitants, molt superior als 160 casos per 100.000 habitants d'Espanya.

stats