Coronavirus

¿La vacuna d’Oxford és menys efectiva en la gent gran?

Alguns mitjans de comunicació alemanys publiquen que és poc eficaç en persones de més de 65 anys, però sense dades que ho demostrin

Toni Pou
i Toni Pou

BarcelonaLes dades d’eficàcia de la vacuna desenvolupada per la Universitat d’Oxford i AstraZeneca es van publicar el 8 de desembre a la revista The Lancet. L’article científic incloïa l’anàlisi d’11.636 participants en assajos clínics fets al Regne Unit i al Brasil. En aquests assajos, les persones de més de 55 anys, que s’havien reclutat més tard, representaven el 12% dels participants (un 8% corresponien al grup d’entre 56 i 69 anys i un 4% a persones de 70 anys o més). Segons la publicació, els resultats globals de l’assaig mostraven una eficàcia mitjana del 70% contra la infecció i una disminució de les hospitalitzacions per covid-19 en el grup vacunat (se'n van produir dues, una el mateix dia de la primera dosi i una altra deu dies després). Al grup no vacunat hi va haver divuit hospitalitzacions per covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sobre els resultats de la vacuna en persones de més de 55 anys, els autors de l’estudi escrivien que "hi havia hagut menys temps perquè es produïssin casos i, en conseqüència, els valors de l’eficàcia vacunal en aquest grup d’edat estaven limitats". I afegien que hi hauria més dades disponibles en futures anàlisis. No obstant això, en un estudi anterior publicat el 18 de novembre a la mateixa revista els autors mostraven que els participants de tots els grups d’edat tenien nivells alts d’anticossos després de la segona dosi de la vacuna. També tenien tots, segons el mateix estudi, nivells importants de cèl·lules T, les encarregades de destruir les cèl·lules infectades i que constitueixen una part fonamental de la resposta immunitària als virus.

Cargando
No hay anuncios

En resposta a la informació publicada en alguns mitjans alemanys que l’eficàcia d’aquesta vacuna era del 8% en més grans de 65 anys, el professor de farmacoepidemiologia de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, Stephen Evans, ha explicat al Science Media Center que "aquestes dades no suggereixen que hi hagi d’haver una eficàcia notablement més baixa en edats avançades". Per altra banda, el professor de pediatria a la Universitat de Bristol Adam Finn ha dit a la mateixa agència que no tenia "ni idea d’on surt la dada del 8%". Salvador Macip, metge i investigador de la Universitat de Leicester i la UOC, també s'hi ha referit: "No sabem com han arribat a aquesta conclusió, si les dades dels estudis que incloïen més grans de 65 anys sembla que indiquen el contrari. És cert que, a mesura que es vacuna més gent, en tenim més informació i els resultats poden canviar una mica, però és una diferència molt gran amb el que s’havia vist i encara no n'han aportat cap prova concloent que ho demostri".