La vacuna de Pfizer mostra una efectivitat del 90%, segons les dades de la companyia
L'eficàcia és molt més alta del que es preveia per a una primera generació del prototip
LondresEls feliços 20 del segle XXI potser hauran començat aquest novembre. En un any devastador per a tot el món a causa de la pandèmia, dues notícies esperançadores en menys d'una setmana: la caiguda de Trump i l'anuci fet aquest dilluns per la multinacional nord-americana Pfizer, que treballa en el desenvolupament d'una vacuna contra el covid-19 juntament amb la biotecnològica alemanya BioNTech Group, segons el qual les primeres dades sobre el seu prototip demostren que té una efectivitat del 90%. Aquest és un percentatge de combat contra el virus molt més alt del que molts analistes havien esperat d'una primera generació de vacunes. A finals d'aquest mes Pfizer podria demanar al regulador nord-americà, la Food and Drug Administration, l'aprovació del seu prototip per a una llicència d'emergència. Les dades de Pfizer, però, encara no han sigut revisades per un comitè científic independent. En tot cas, si el confirmen els reguladores i analistes independents, serà una fita clau en la lluita contra el covid-19.
Amb tot, aquestes dades són provisionals i la xifra d'eficàcia podria variar. En tot cas, només 8 de les 94 persones participants en l'anàlisi intermedi de la fase III final que van ser contagiades pel coronavirus havien rebut la vacuna, mentre que 9 de cada 10 que havien rebut el placebo sí que es van contagiar. Sobre aquests resultats, l'esmentada taxa d’eficàcia de la vacuna és "superior al 90% al cap de 7 dies de la segona dosi", segons la companyia. En principi, la tercera setmana de novembre hi podria haver disponibles més dades sobre l'assaig clínic. El llindar que la companyia s'ha marcat és de 164 infectats en el grup placebo per poder establir el percentatge d'eficàcia amb més fiabilitat.
L'eufòria sobre les dades d'efectivitat s'explica, entre altres raons, perquè els reguladors ja estan disposats a validar una vacuna amb el 60 o 70% d'eficàcia, en termes general la que presenta la del grup.
Aquest assaig ha inscrit 43.538 participants, 38.955 dels quals ja han rebut una segona dosi del prototip, amb data del 8 de novembre. La prova continuarà fins a l’anàlisi final, quan s’acumulin un total de 164 casos confirmats de covid-19. L’estudi també ha d'avaluar el potencial que el candidat a vacuna té per proporcionar protecció contra el covid-19 en aquelles persones que han tingut una exposició prèvia al SARS-CoV-2, així com la prevenció de la vacuna contra la malaltia greu del covid-19. Una altra qüestió clau és la durada de la immunitat, sobre la qual de moment no hi ha dades.
El professor David Nabarro, comissionat especial de l'Organització Mundial de la Salut per al covid-19, ha demanat precaució i no llançar les campanes al vol abans d'hora: "Qualsevol notícia prometedora sobre una vacuna és una gran notícia i estic molt complagut que hi hagi una candidata que sembla, d'acord amb les dades que hem sabut avui, que ofereix uns molt bons resultats. Però una cosa és tornar a la normalitat d'abans i una altra a una nova normalitat", ha declarat a la BBC.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen s'ha felicitat per l'esperançadora notícia i ha anunciat que la Unió Europea "signarà aviat" un conveni a Pfizer per comprar-ne fins a 300 milions de dòsis.
La difusió de la informació de Pfizer ha provocat un augment generalitzat de les borses d'arreu del món, necessitades de bones notícies en relació amb la lluita contra la pandèmia. L'anuncia de Pfizer té lloc el dia en què els casos de covid-19 arriben, oficialment, als 50 milions. Fins i tot l'encara president dels Estats Units, Donald Trump, s'ha afegit a l'optimisme i, potser per raons polítiques més que no pas d'altra mena, s'ha pres la molèstia de piular sobre la notícia, en uns moments en què només sembla centrat en la seva batalla legal per denunciar el suposat robatori de les eleccions.
En un comunicat, Albert Bourla, director de la companyia Pfizer, ha assegurat: "El primer conjunt de resultats del nostre assaig de vacuna covid-19 de fase III proporciona l’evidència inicial de la capacitat de la nostra vacuna per prevenir-lo. És un gran dia per a la ciència i la humanitat, i un pas endavant significatiu per al món en la lluita contra la pandèmia".
D'acord amb Pfizer, no hi ha hagut cap problema destacat de seguretat. En el cas del prototip de Pfizer es necessita la injecció de dues dosis, inoculades amb una diferència de tres setmanes. Les proves –als Estats Units, Alemanya, el Brasil, l'Argentina, Sud-àfrica i Turquia– mostren que la protecció del 90% s’aconsegueix set dies després de la segona dosi. Pfizer creu que serà capaç de subministrar-ne 50 milions de dosis a finals d’aquest any i uns 1.300 milions a finals del 2021.
Tot i així, no deixa d'haver-hi uns grans desafiaments logístics perquè la vacuna s’ha de conservar en magatzems ultrafreds a una temperatura de -80 graus. Però la tecnologia utilitzada per produir la vacuna és un dels grans avenços de Pfizer. Hi ha vacunes que es basen en l’administració del virus atenuat o de parts del virus, cosa que estimula directament la producció d’anticossos, i n’hi ha que consisteixen en injectar fragments del material genètic del coronavirus (ARN missatger) perquè les cèl·lules del cos l’utilitzin per fabricar proteïnes virals que estimularien la generació d’anticossos. Les vacunes del primer tipus es coneixen i se saben produir a gran escala des dels anys 50. Les vacunes basades en ARN, en canvi, encara no s’han aprovat mai en humans i, per tant, no es compta amb l’experiència de produir-les en grans quantitats. Però, com que no es necessita cap virus real per crear una vacuna contra l’ARNm, això significa que la velocitat amb què es pot produir s’accelera dràsticament.