ACORD NUCLEAR
Internacional09/05/2019

La Unió Europea rebutja l’ultimàtum de l’Iran

Els socis comunitaris retreuen a Rouhani que els plantegi ultimàtums i li adverteixen que ha de seguir complint els compromisos

Ara
i Ara

BarcelonaL’endemà de la retirada parcial de l’Iran de l’acord nuclear pactat amb les potències mundials el 2015, la Unió Europea va emetre dijous un comunicat en què “rebutja l’ultimàtum” llançat pel president iranià, Hassan Rouhani, que va donar un termini de 60 dies als estats que encara subscriuen el pacte perquè trobin la manera d’evitar que les sancions dels Estats Units segueixin perjudicant l’economia de l’Iran. “Rebutgem ultimàtums i analitzarem el compliment de l’Iran pel que fa als seus compromisos nuclears sota el Pla General Conjunt d’Acció [JCPOA, sigles en anglès]”, el nom de l’acord signat el 2015 pels EUA, el Regne Unit, Alemanya, França, Rússia i la Xina. La retirada de l’acord de la Casa Blanca de Donald Trump l’any passat va ser un cop dur a l’economia de l’Iran perquè va tornar a imposar sancions que restringeixen les seves exportacions de petroli i els seus negocis financers.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La UE va tornar a condemnar la decisió unilateral dels EUA i va refermar el seu compromís amb la recerca de mecanismes que permetin “prosseguir amb el comerç legítim amb l’Iran, entre els quals fer operatiu el vehicle especial INSTEX”, un sistema de pagaments ideat perquè les empreses europees puguin seguir fent negocis amb l’Iran malgrat les amenaces dels EUA que fins ara no ha resultat gaire exitós. Però tot i oferir-li l’ajuda que demana, els socis comunitaris retreuen a Rouhani que els plantegi ultimàtums i li adverteixen que ha de seguir complint els compromisos del JCPOA.

Cargando
No hay anuncios

Trump també va reaccionar ahir en una roda de premsa a l’anunci de Rouhani, a qui va cridar a asseure’s a negociar amb ell sobre l’abandonament del programa nuclear, però també va advertir que no descarta una intervenció militar. Preguntat per si hi havia aquest risc, va dir: “Suposo que això sempre es pot dir, oi? No vull dir que no, però espero que no passi”. No va voler explicar per què va decidir enviar un portaavions i bombarders al golf Pèrsic aquesta setmana i només va deixar anar: “Tenim informació que no voleu saber”.