La nova ultradreta alemanya: qui són i què volen?
El partit Alternativa per Alemanya s'ha convertit en la tercera força al Bundestag
BerlinSis milions d’alemanys (el 12,6% de l’electorat) van votar diumenge per Alternativa per Alemanya, el partit d’ultradreta que s’ha convertit en la tercera força al Bundestag. Però qui conforma aquest partit, què pretén i qui són els seus votants? A continuació una guia sobre la nova formació que ha trasbalsat el panorama polític alemany.
Els orígens
Alternativa per Alemanya (coneguda amb les sigles AfD) va ser fundada la primavera de 2013 per un grup d’elits conservadores, moltes de les quals formaven part de la Unió Democràtica Cristiana (CDU), el partit d’Angela Merkel. Estaven frustrades amb el que consideraven un gir cap al centre en tota una sèrie de polítiques d'aquesta formació, però sobretot amb la decisió de Merkel de comprometre els diners dels contribuents alemanys en el rescat de Grècia.
L'any 2015, després de l’arribada de gairebé un milió d'immigrants a Alemanya per sol·licitar asil, Alternativa per a Alemanya va centrar les seves polítiques en temes d’immigració i seguretat nacional. El seu to es va tornar cada vegada més nacionalista, populista i, segons els seus crítics, racista.
Els integrants del partit consideren que Alemanya ha de repensar la seva memòria històrica sobre els crims nazis. A la festa electoral de l’AfD diumenge a la nit, els assistents van cantar l’himne nacional, un fet totalment peculiar en un país on es vigila qualsevol manifestació nacional des de la Segona Guerra Mundial. El Consell Central dels Jueus d’Alemanya va opinar que l’entrada del partit al Parlament confirma els seus pitjors temors sobre el ressorgiment de l'extrema dreta al país.
Els seus líders
Frauke Petry, de 42 anys, ha estat la líder del partit i la seva cara visible a l'estranger. Se la considera una moderada dins la formació, però recentment es va escindir del partit amb molts dels seus membres després que, des de la formació, es plantegés expulsar a Björn Höcke, un representant d'Alternativa per Alemanya a l'estat oriental de Thuringia. Höcke va qüestionar en un debat electoral que Alemanya hagi de demanar perdó per l'holocaust. Aquest dilluns Petry ha plantejat que podria formar una fracció parlamentària pròpia, i no pertànyer al grup d'Alternativa per Alemanya.
Altres líders destacats són Alexander Gauland, de 76 anys, un ex editor de diaris que havia dirigit l'oficina d'un governant demòcrata cristià a Hesse, i Alice Weidel, de 38 anys, economista que treballava per a Goldman Sachs com a banquera.
El seu posicionament
Alternativa per Alemanya ha promès restaurar la llei i l'ordre, i recuperar l'orgull nacional, un tema que provoca profunda inquietud entre molts alemanys. Després que els resultats de les eleccions es fessin públics, es van celebrar manifestacions de protesta a Berlín, Hamburg, Frankfurt i Colònia.
Weidel ha anunciat que el seu partit impulsarà "un comitè d'investigació parlamentari contra Angela Merkel" per desafiar les seves polítiques de migració. La formació també ha promès augmentar la seguretat de la frontera, evitar una major integració d'Alemanya amb la Unió Europea i oposar-se a l'ús dels diners dels contribuents alemanys per rescatar els bancs estrangers. També pretenen reformar el sistema de pensions.
Els seus electors
Dels gairebé 6 milions de sufragis que Alternativa per Alemanya va guanyar diumenge, els resultats preliminars mostren que 1,2 milions provenen de votants que s'havien quedat a casa en eleccions anteriors. Però un altre milió són antics votants del partit liderat per Angela Merkel.
Altres electors de l'AfD provenen de l'esquerra. L'AfD s'ha interessat per les preocupacions i problemes de la gent, que altres legisladors no han volgut escoltar.