Crisi Climàtica

Els últims set anys han sigut més càlids al món que qualsevol dels anteriors

Europa ha viscut l'estiu més calorós des que es recullen dades

Diferència entre la temperatura mitjana del 2021 i la del període de referència 1991-2020
10/01/2022
2 min

BarcleonaEl Centre Europeu de Predicció ha presentat aquest migdia el resum climatològic del 2021. D'entre les dades més interessants que se'n poden treure hi ha el fet que per setè any consecutiu la temperatura mitjana al món ha sigut més alta que en cap altre dels anys anteriors. És a dir, des del 2015, cada any ha registrat una temperatura mitjana global superior a qualsevol dels anys que van des del període preindustrial fins al 2014.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En concret, el 2021 no ha sigut dels anys més càlids d'aquest grup de set, però l'anomalia de temperatura global s'ha situat entre 1,1 i 1,2 graus per sobre de la referència preindustrial 1850-1900. Cal recordar que l'Acord de París estipula que es farà tot el possible per no sobrepassar un escalfament d'1,5 graus respecte al període preindustrial.

Europa ha viscut l'estiu més càlid des que es recullen dades, molt igualat amb els anteriors rècords del 2010 i del 2018. La temperatura va arribar a 48,8 graus a Sicília, que podria ser la temperatura màxima més alta registrada mai al continent. L'Organització Meteorològica Mundial encara no ha fet oficial el rècord. En conjunt, però, a Europa l'any ha sigut bastant normal en el context de les últimes tres dècades. Un altre esdeveniment significatiu de l'any van ser les fortes inundacions que van afectar països com Alemanya, els Països Baixos i Bèlgica durant el mes de juliol.

Anomalia de temperatura al món: a l'esquerra, la diferència des del període preindustrial, i a la dreta, respecte al període 1991-2020.

Any sec i càlid a Catalunya

També avui el Meteocat ha fet públic el seu informe anual. A Catalunya la temperatura mitjana també s'ha situat clarament per sobre de la mitjana, però aquest any ha sigut el menys exageradament càlid des del 2013. El 2021 queda situat com el 13è any més càlid des del 1950, amb una anomalia d’entre 1,3 ºC i 1,4 ºC respecte de la mitjana 1961-1990. Només en una part de l’extrem nord-occidental, així com en petites zones del Pirineu, el Prepirineu, l'oest del Segrià i el terç sud, l'any es pot considerar tèrmicament normal, segons el Meteocat.

El 2021 ha sigut notablement sec a Catalunya, sobretot a bona part de l’Alt Empordà, i també en petites zones del Vallès, el Barcelonès, el Baix Llobregat, Osona, el Moianès, el Montseny, la Selva, el Bages i el Maresme, on ha plogut al voltant de la meitat del que sol fer-ho. Per contra, en alguns punts del terç sud i del Pirineu les precipitacions han arribat a superar la mitjana. Barcelona ha viscut l'any més sec des del 1835, mentre que a l'Observatori de l'Ebre ha sigut el tercer any més plujós des del 1977.

Anomalia de precipitació a Catalunya durant el 2021 en tant per cent.
stats