Obama aconsella cautela a Trump
S’acomiada recordant al nou president que les accions del govern dels EUA tenen “conseqüències enormes”
WashingtonBarack Obama va aconsellar ahir cautela al seu successor a la presidència dels Estats Units. “Les nostres accions tenen conseqüències enormes”, va afirmar en la seva última roda de premsa. “Si [el pròxim president] vol canviar les polítiques, crec que cal que ho mediti bé i que entengui que hi haurà reaccions a tot el que faci”.
Aquest avís a Donald Trump, que prendrà el seu relleu demà, no va ser l’únic. L’encara president va explicar que pensa agafar-se un temps per escriure i gaudir en família, però va assegurar que no es quedarà callat si el nou govern amenaça valors democràtics i drets civils. Com a ciutadà, va advertir, intervindrà si veu que es “discriminen” minories, si es posen “obstacles” per poder votar, si es deporten els fills d’immigrants indocumentats o si s’intenta “silenciar” l’oposició o els mitjans.
Tot i que Obama va evitar censurar el president electe, en algunes de les seves declaracions hi havia crítiques velades contra ell. De fet, va començar així la seva última trobada amb periodistes. “Amèrica us necessita”, els va dir i va subratllar que la llibertat de premsa és una de les garanties perquè la democràcia funcioni. Per això, els va animar a continuar la seva feina i que continuïn collant els que “són al poder” perquè facin bé la seva feina. Aquest era un clar missatge al seu successor, que durant la campanya presidencial i durant el període de transició s’ha enfrontat amb els principals mitjans. D’altra banda, el seu equip ha plantejat la possibilitat de traslladar fora de la Casa Blanca la sala de premsa.
Defensa l’indult a Manning
Obama va defensar també el seu indult a Chelsea Manning, la soldat responsable de la filtració a la web Wikileaks de centenars de milers de documents del govern americà classificats. Per a ell, les accions de Manning “no han quedat impunes”, ja que és a la presó des del 2010. L’inquilí de la Casa Blanca, però, va dir que la sentència de 35 anys que pesava sobre la militar -que va fer un canvi de sexe a la presó- era “desproporcionada” si es comparava amb la d’altres autors de filtracions.
Rússia, el Pròxim Orient, Cuba i el destí del seu llegat van ser algunes de les preguntes que li van fer. Obama considera raonable que Trump vulgui treballar amb el govern rus. “Pels interessos dels Estats Units i del món, necessitem una bona relació amb Rússia”, va dir i va afegir que ell va fer el mateix durant el seu primer mandat. Però que amb l’arribada de Vladímir Putin a la presidència, les relacions es van enrarir, va explicar. El magnat de la immobiliària novaiorquès s’ha mostrat disposat a aixecar les sancions contra Moscou imposades per l’actual president per l’annexió russa de la península de Crimea i per la seva ingerència electoral durant les eleccions presidencials nord-americanes.
Sobre el seu llegat, creu que algunes de les seves grans polítiques es mantindran perquè no seran fàcils de canviar. Obama va admetre que Trump va guanyar amb unes propostes electorals i una visió pel país diferent de la seva i que, per tant, hi haurà canvis que revertiran les seves polítiques. Tot i així, espera que en temes com la reforma sanitària, un dels grans èxits de la seva presidència -que malgrat no ser perfecta ha aconseguit que 24 milions de persones que no tenien assegurança mèdica ara en tinguin-, la realitat el faci canviar. “Potser en alguns temes, quan vegi les complexitats dels problemes, com oferir assegurança mèdica a tots, arribarà a les mateixes conclusions que jo”, va dir, i va donar un altre consell a Trump: “Tingues un bon equip i escolta’l, perquè aquesta feina no la pot fer un de sol”.
Optimista de cara al futur
Obama va utilitzar l’última pregunta per acabar amb el mateix to optimista que va acabar el seu últim discurs a Chicago, la setmana passada. És optimista perquè veu que les seves filles, els joves, tenen esperança i estimen el seu país. “M’enorgulleix saber que no tenen cert cinisme simplement perquè sentin que han perdut en aquestes eleccions, saben apreciar que aquest és un gran país, molt complex, però que hi ha més persones bones que dolentes”, va afirmar. “I aquestes són les mateixes raons per les quals em sento optimista de cara al futur”. I va acabar amb un “bona sort”.