Paleta britànic demanant caritat per culpa de la UE: És racista aquest cartell?

Polèmica al Regne Unit per la campanya d'UKIP per a les eleccions europees, que culpa la Unió Europea de l'atur domèstic

cartell ukip
Agències
22/04/2014
2 min

LondresNigel Farage, el líder de Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP) –que reclama la sortida del Regne Unit de la UE–, ha negat aquest dimarts que els cartells electorals que ha distribuït la seva formació de cara a les eleccions del 22 de maig siguin "racistes", tal com creuen els grans partits i alguns mitjans de comunicació. Tots els cartells incideixen en allò que UKIP veu com a desavantatges de la pertinença britànica a la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"A Europa hi ha 26 milions de persones que busquen feina. Quin és el lloc de treball que volen?" és la pregunta d'un dels cartells que des d'aquest dimarts hi ha als carrers del Regne Unit i amb els quals UKIP reclama el vot pels comicis al Parlament europeu. En un altre, es veu un treballador de la construcció demanant caritat al carrer per culpa de la UE. Els cartells acusen la Unió Europea d'afavorir la mobilitat de treballadors que ha portat molts aturats d'arreu de la UE –entre ells molts catalans, però sobretot de l'Europa de l'Est–. UKIP culpa aquest influx europeu de l'atur que pateixen centenars de milers de britànics.

En algunes ciutats industrials, aquest missatge resulta molt popular entre sectors de la població que han perdut la feina, però també als barris deprimits on fa dècades que no hi treballa cap membre d'una mateixa família, que viuen de subvencions. El fet que centenars de milers d'europeus s'hagin instal·lat al Regne Unit i estiguin treballant ha disparat la percepció que els empresaris acomiaden treballadors britànics per contractar europeus, sobretot de l'Europa de l'Est, amb un cost més baix. Aquest influx és especialment evident en sectors com el de la construcció –on dominen els polonesos– i la restauració –espanyols–.

Tot i la polèmica, Farage nega que els cartells siguin racistes. "No veig que ningú que miri aquests cartells pugui pensar que són racistes, responent de forma directa el diputat de l'oposició laborista Mike Gapes, que ha comparat les proclames de l'UKIP amb les del Partit Nacional Britànic (BNP, d'extrema dreta). Farage, amb un discurs populista que busca presentar el seu partit com l'alternativa a l''establishment', està encantat amb les crítiques: "El fet que a Westminster odiïn i vulguin posar el crit al cel és perquè ells han obert les portes de les fronteres", assegura. Tot i que en els cartells el partit fa una crida als britànics a "tornar a prendre el control del país" i alerta que "els treballadors britànics estan sent colpejats per una força laboral estrangera il·limitada", el seu líder insisteix que "no estem en contra de ningú, de cap part del món, però tenir la porta oberta a 485 milions de persones de la resta d'Europa, molts d'ells de països pobres, on l'atur juvenil està per sobre del 60%, significa que hi ha un flux de força laboral exterior cap al Regne Unit", diu Farage, que conclou que "hi ha famílies treballadores britàniques que han pagat un enorme preu els últims deu anys".

Segons un sondeig divulgat aquest dimarts pel diari 'The Guardian', l'UKIP aconseguirà a les europees el suport del 20% dels votants, mentre que el Partit Laborista obtindrà el 36%, i el partit Conservador del primer ministre David Cameron, el 25%. En cas que es confirmin aquestes dades, UKIP aconseguiria treure la tercera posició als liberals de Nick Clegg, que governen en coalició amb els conservadors.

stats