La UE vol endurir les sancions per crims mediambientals

Proposa penes de fins a 10 anys de presó quan afecten la salut humana

Una platja de el Senegal plena de plàstics
2 min

BarcelonaLa Comissió Europea vol perseguir amb més contundència els crims mediambientals. La proposta de nova directiva europea presentada aquest dimecres a Brussel·les planteja la tipificació de nous crims com el comerç il·legal de fusta, l'exportació il·legal de residus o l'extracció il·legal d'aigua, per exemple, i establir sancions de manera coordinada que vagin des de multes fins a penes de presó, passant per l'exclusió de l'accés a finançament públic. En el marc del moviment global creixent que reclama la tipificació de l'ecocidi en els codis penals nacionals i fins i tot en el Tribunal Penal Internacional, la Unió Europea mou peça per intentar coordinar a nivell comunitari un enduriment de les sancions i la persecució d'aquests tipus de delictes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan els crims que afecten el medi ambient "causen o poden causar la mort o ferides greus a persones", la Comissió proposa imposar penes de fins a 10 anys de presó. La nova directiva també oferirà millors eines i formació als cossos de seguretat per perseguir aquest tipus de crims.

Els crims mediambientals són la quarta activitat criminal més important a escala mundial, només per darrere del tràfic de drogues, el tràfic de persones i la falsificació. Un crim organitzat que creix a un ritme d'entre el 5% i el 7% anual. El negoci del comerç il·legal d'espècies animals, per exemple, mou cada any entre 7.000 i 9.000 milions d'euros, mentre que el negoci il·legal de fusta, que genera desforestació a gran escala, mou també uns 6.000 milions d'euros cada any a tot el món.

A escala europea, a més, les exportacions il·legals de residus plàstics són també un greu problema. Molts països envien les seves deixalles perquè siguin teòricament reciclades o incinerades a països del sud-est asiàtic o de l'Àfrica, sovint a través de canals il·legals. Aquest mercat de residus il·legal mou cada any entre 4.000 i 15.000 milions d'euros dins de la Unió Europea, segons dades de la Comissió Europea.

En total, les pèrdues econòmiques que es deriven de tots els crims mediambientals a escala mundial podrien enfilar-se fins als 230.000 milions d'euros anuals.

stats