Internacional13/12/2019

La Unió Europea respira alleujada amb la victòria de Johnson

Demana celeritat per començar les difícils negociacions per a la relació futura: "Estem llestos"

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

Brussel·lesL'aclaparadora victòria de Boris Johnson a les eleccions britàniques allibera la Unió Europea de la incertesa que arrossegava els últims anys durant la negociació del Brexit. "Esperem com més aviat millor la votació al Parlament britànic per ratificar l'acord. Estem a punt per començar a treballar en la futura relació que hem de mantenir amb el Regne Unit", ha dit aquest divendres el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A Brussel·les es respira l'alleugeriment de saber que ja és possible aconseguir tramitar a temps l'acord del Brexit que va pactar Johnson perquè el Regne Unit marxi definitivament de la Unió Europea el 31 de gener, i es dissipen les incerteses que generava fins ara la dificultat del Parlament britànic per tirar endavant els acords negociats entre Londres i Brussel·les.

Cargando
No hay anuncios

El camí abans d'arribar fins aquí ha deixat una Unió Europea fastiguejada d'anar trobant impediments per aconseguir que el Regne Unit abandoni el club comunitari d'una manera ordenada. Les negociacions que des de Londres es duien a terme amb els representants de Brussel·les sempre havien acabat topant amb un Parlament britànic impossible de franquejar, cosa que s'ha traduït en una triple pròrroga del Brexit que provoca que el Regne Unit encara sigui a hores d'ara un soci europeu de ple dret.

Cargando
No hay anuncios

Però malgrat l'evident alleugeriment que suposa que Boris Johnson pugui complir amb la seva promesa d'enllestir el Brexit, a Brussel·les també són conscients que ara s'enceta una etapa que pot ser encara més complexa. Quan Westminster doni llum verda a l'acord que va tancar Johnson, s'obre un període de transició en què tot continuarà com fins ara amb l'excepció que el Regne Unit no serà oficialment membre de la Unió Europea, malgrat que les lleis comunitàries continuaran aplicant-se en territori britànic. Aquest període de transició ha de servir per negociar la complexa relació futura, és a dir, per elaborar per exemple un tractat comercial que deixi clares les relacions amb qui passa a ser un tercer país i que hauria d'estar enllestit a finals del 2020, un període que fonts diplomàtiques reconeixen com a "ajustat".

D'aquestes converses se n'encarregarà de nou el responsable del Brexit per part de la Comissió Europea, Michel Barnier, però també l'irlandès Phil Hogan, a qui Ursula Von der Leyen ha escollit per liderar la cartera de Comerç de la Comissió Europea. Cal recordar que la frontera irlandesa ha estat un dels grans esculls en les negociacions del Brexit, i ara Irlanda és el soci amb el qual la Unió Europea vol tancar files.