'No' rotund de la UE a renegociar l'acord del Brexit
Des de l'Eurocambra, Juncker i Barnier retreuen a May que només proposi "conceptes" i no solucions
Brussel·lesLa Unió Europea ja no sap de quina altra manera repetir-ho: l'acord de retirada del Regne Unit no es pot reobrir. Aquest dimecres el Parlament Europeu ha escenificat la resposta a la votació que dimarts va tenir lloc a la Cambra dels Comuns i que va donar el mandat de renegociar-lo a la primera ministra britànica, Theresa May. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s'hi ha pronunciat de manera contundent: "La votació d'ahir a la Cambra dels Comuns no canvia la posició de la UE. L'acord de retirada és el millor i l'únic possible". Els diferents líders europeus repeteixen aquesta última frase com si fos un mantra, conscients però que cada vegada estan més a prop del temut Brexit caòtic, és a dir, d'un divorci complet entre la UE i el Regne Unit sense cap acord. I, malgrat mantenir l'elegància diplomàtica que caracteritza els negociadors europeus, no poden evitar retreure a la part britànica que posi damunt la taula solucions "operatives" en comptes de tombar els acords i propostes que ella mateixa ha ratificat.
Aquest dimarts el Parlament britànic va aprovar una resolució amb què demanava a May que renegociés l'acord per eliminar la clàusula de garantia de l’acord de divorci que diu que la frontera d’Irlanda del Nord restaria oberta sota qualsevol circumstància –font del conflicte– per unes ambigües “disposicions alternatives” que la 'premier' en cap moment va especificar. És el primer retret de la UE. Aquestes "disposicions alternatives són un concepte, no una solució operativa", ha etzibat Juncker, que ha recordat a May que aquest terme ja s'havia posat damunt la taula durant les negociacions i que, de fet, consta en la declaració política que emmarca les voluntats de la futura relació entre la UE i el Regne Unit un cop separats.
La garantia sobre Irlanda no es toca
Els líders de la UE insisteixen que la salvaguarda sobre Irlanda és un últim recurs i que ningú té la voluntat de fer-la servir, però la consideren vital per defensar el mercat únic de la UE perquè es convertirà en una nova frontera exterior europea. El negociador de la UE per al Brexit, Michel Barnier, ho ha dit en termes més planers, comparant-la amb una assegurança sobre qualsevol immoble: ningú vol haver-la de fer servir però cal tenir-la. Des del Partit Popular Europeu, de fet, han mostrat perplexitat perquè el govern britànic rebutgi ara una proposta que va venir inicialment de Londres.
Barnier, que ha sigut la punta de llança de les negociacions actuant en nom de la Comissió i dels Vint-i-set, ha recordat que ha costat dos anys de dures converses arribar al text que May va acceptar endur-se a Londres amb la garantia sobre la frontera irlandesa inclosa. Però May està decidida a intentar aconseguir una renegociació amb dos mesos (la data del Brexit, si els britànics no decideixen el contrari, és el 29 de març).
Preparats per a l'abisme
Juncker, després de la votació d'aquesta setmana a Westminster, deia: "Sabem contra què està el Parlament britànic, però no a favor de què està". Per això la UE té clar que cada hora que passa augmenten les possibilitats d'arribar a la data límit sense acord. Barnier ho ha dit més clarament: "Estic d'acord amb May quan vota en contra del no acord, però això no elimina el risc del no acord". Per això, la Comissió Europea ha accelerat les preparacions de contingència. Aquest mateix dimecres ha aprovat diferents documents que preveuen, per exemple, que els estudiants del programa Erasmus+ puguin acabar l'estada en cas de Brexit dur i la continuació del programa de pau a Irlanda.
Tot i això, cap dels dos portaveus comunitaris ha volgut tancar la porta a la possibilitat d'acabar aquest conflicte amb un acord. Juncker s'ha definit com a "optimista per naturalesa" i ha assegurat que si el Regne Unit posava damunt la taula alguna solució operativa es podia arribar a la data límit amb acord. Barnier ha insistit que si May vol renegociar la relació futura per fer-la més estreta i no deixar el Regne Unit fora de la unió duanera es desencallaria la situació (una opció impensable per als 'brexiters' més durs). I, finalment, l'encarregat del Brexit al Parlament Europeu, Guy Verhofstad, ha tornat a convidar Theresa May a l'Eurocambra per escoltar-la. En cap cas per renegociar l'acord.