La UE reclama a Grècia un fons de 50.000 milions que avali el rescat
La reunió dels caps d'Estat de l'eurozona continua a Brussel·les per evitar 'in extremis' un 'Grexit'
Brussel·lesGrècia i els seus socis de l'euro s'acosten a un acord per iniciar les negociacions d'un tercer rescat, pendent de dues qüestions per resoldre: la participació de l'FMI en un nou programa i el fons fiduciari procedent de les privatitzacions. "Estan pràcticament acceptades totes les condicions pel govern grec", han afirmat fonts diplomàtiques ja entrada la matinada.
Atenes assumiria ara la participació del Fons Monetari Internacional (FMI), però no amb un nou préstec, sinó amb suport d'experts, i renunciaria a aconseguir un acord per a una quitança, mentre que l'eurozona elimina qualsevol tipus de referència a una sortida de Grècia de l'euro, segons diverses fonts consultades.
Després de més de 12 hores de cimera per intentar tancar un acord, Grècia veuria encara dues qüestions per resoldre: la primera, l'esmentada participació de l'FMI en un nou programa a partir del 2016, la concessió que els socis volen condicionar a la participació també financera de la institució, un "prerequisit" que Atenes rebutja, van apuntar fonts de l'executiu hel·lè.
La segona és la creació d'un fons fiduciari al qual es traslladarien actius públics hel·lens per privatitzar-los i aconseguir fins a 50.000 milions d'euros a llarg termini per reduir el deute grec. Grècia rebutja aquesta idea impulsada per Alemanya, segons fonts de l'executiu hel·lè. A més, fonts comunitàries han indicat que les institucions que formaven la 'troica' consideren que per aquests actius no es podrien aconseguir més de 7.000 milions d'euros.
Fonts europees i diplomàtiques van confirmar que els caps d'Estat i de govern de la zona de l'euro, reunits a Brussel·les des de la tarda de diumenge, ultimen els detalls d'un document pel qual Grècia es compromet a adoptar una sèrie de mesures d'aquí a dimecres i així recuperar la confiança dels socis.
Si compleix aquesta aprovació parlamentària, els socis estarien disposats a donar el mandat per obrir les negociacions sobre la concessió d'un tercer rescat, que aconseguiria entre 82.000 i 86.000 milions d'euros.
Les accions prioritàries que Grècia hauria de dur a terme inclouen cinc punts, dels quals "quatre seran votats abans de dimecres, incloent-hi els ajustos en l'IVA, les pensions i la independència de l'oficina estadística grega", han indicat fonts comunitàries.