IMMIGRACIÓ
Internacional14/05/2015

La UE proposa el seu sistema de quotes d’asil obligatòries

Espanya podria rebre fins a 1.500 refugiats de tercers països

Esther Herrera
i Esther Herrera

Brussel·lesLa Comissió Europea va aprovar ahir el nou pla sobre immigració, que pretén, d’una banda, fer front a les màfies, i, de l’altra, reduir la pressió migratòria sobre els estats que formen la frontera sud: Itàlia, Malta i Grècia. El pla de Brussel·les preveu un sistema de quotes obligatòries segons el qual els estats hauran de rebre un nombre determinat de refugiats en funció de la seva població, el PIB, la taxa d’atur i el nombre de refugiats que ja han acollit en els últims quatre anys. A més, l’executiu aspira a redistribuir fins a 20.000 refugiats provinents de tercers països, com Jordània i Turquia (els més afectats per la crisi de refugiats de la guerra de Síria), entre els estats membres que els acceptin acollir voluntàriament.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Brussel·les intenta donar resposta així a la migració, amb un sistema de quotes que alguns líders europeus van rebutjar en la cimera d’urgència que es va convocar al mes d’abril, després de l’enfonsament d’un vaixell a les costes de Sicília amb un balanç de més de 800 morts. Grècia, Malta i Itàlia rebran més ajuda per acollir els demandants d’asil al seu territori, en cas d’emergència. Les quotes proposades per Brussel·les seran de caràcter obligatori, sempre que es consideri que hi ha una “situació d’emergència”.

Cargando
No hay anuncios

La segona proposta de l’executiu comunitari sobre asil serà la recomanació d’allotjar fins a 20.000 refugiats provinents de tercers països, com Turquia i Jordània, d’aquí al 2020. El comissari d’Immigració i Interior, Dimitris Avramopulos, ja ha avançat que ho proposarà a finals de maig, però que aquest segon paquet no tindrà caràcter obligatori per als estats. Els països que s’hi sumin voluntàriament tindran a la seva disposició un fons de 50 milions d’euros per als pròxims dos anys.

Segons els càlculs de la Comissió a Espanya li correspon un 9% del total de refugiats que han arribat o arribaran a Europa, mentre que actualment només ha acceptat un 0,9% de les demandes d’asil de tota la UE (205 persones). La quota té en compte el 23,8% d’atur d’Espanya, la segona taxa més alta de la UE. En el cas de refugiats provinents de tercers països, a Espanya li correspondria acollir 1.500 persones, si decideix acceptar la proposta, per darrere d’Alemanya (3.086), França (2.375) i Itàlia (1.989).

Cargando
No hay anuncios

El sistema de quotes s’ha de traduir en una directiva europea abans de finals d’any. Estarà sobre la taula de la reunió dels ministres d’Exteriors dilluns i l’última paraula la tindran els caps d’estat i de govern a la cimera del juny. Alguns països ja l’han rebutjat de ple: el Regne Unit -amb el govern conservador enfortit per la majoria absoluta- i el polèmic primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, ja han dit que no acceptaran el sistema de quotes.

En paral·lel, la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha viatjat a Nova York per demanar al Consell de Seguretat de l’ONU l’aval internacional a una operació per destruir els vaixells de les màfies que surten de Líbia. Mogherini va recordar ahir que no es tracta de “bombardejar” les embarcacions, ni tampoc de dur a terme cap operació militar sinó naval, i que espera obtenir “el suport de les autoritats líbies pertinents”. El govern libi s’ha oposat a l’operació perquè al·lega que atempta contra la seva sobirania.