La UE prepara sancions per a la Veneçuela de Maduro

Brussel·les aprovarà dilluns l'embargament d'armes i el veto a responsables de la repressió chavista

Maduro i Diego Armando Maradona en un entrenament de l'equip argentí de futbol, a Caracas.
Efe
09/11/2017
1 min

L'objectiu és impulsar un procés creïble i significatiu que pugui conduir a una solució pacífica negociada a la crisi institucional veneçolana, arran de la constitució de la chavista Assemblea Constituent, un congrés paral·lel a l'oficial que domina la coalició opositora.

Càstig als missatges de l'odi

L'Assemblea Constituent de Veneçuela ha aprovat l'anomenada llei contra l'odi, que castigarà amb fins a 20 anys de presó els delictes que es considerin motivats per la raça, l'extracció social o la ideologia política dels que els pateixin, a més de preveure el tancament dels mitjans que els promoguin. El text aprovat és un encàrrec personal del president Maduro per acabar amb els suposats missatges "d'odi" social, racial i polític que, segons l'oficialisme chavista, van provocar l'onada de protestes contra el govern que va viure el país entre l'abril i l'agost d'aquest any i que va deixar 120 morts.

Ratificada un cop més per unanimitat per la Constituent oficialista, la llei preveu també la possibilitat de castigar amb entre 8 i 10 anys de presó els policies i militars que no persegueixin aquests delictes d'odi, la mateixa pena que s'aplicarà al personal sanitari que discrimini a l'hora de prestar atenció. A més, permetrà prohibir i inhabilitar per a les eleccions els partits polítics que "promoguin el feixisme" i els altres "delictes d'odi" ja esmentats.

Maduro; la presidenta de la Constituent, Delcy Rodríguez, i la resta de primeres espases de l'oficialisme titllen sovint de "feixistes" els partits de l'oposició, als quals es refereixen habitualment com a "dreta apàtrida".

Amb les disposicions aprovades, la Constituent -un suprapoder instaurat per l'oficialisme, que no és reconegut ni per l'oposició ni per part de la comunitat internacional- obliga els mitjans de comunicació públics i privats a difondre continguts avalats per l'estat que estimulin "la diversitat" i "la tolerància".

Els amos dels mitjans que no s'avinguin a posar en la seva programació o a les seves pàgines aquests missatges s'exposen a sancions de fins al 4% dels seus ingressos fiscals bruts de l'exercici anterior al període en què tinguin lloc els fets.

La llei també regula les xarxes socials, i les persones jurídiques responsables d'aquestes plataformes i dels mitjans electrònics que no retirin en un termini de sis hores missatges "d'odi" hauran de respondre amb el pagament de multes.

stats