Brussel·les trenca la neutralitat i demana el vot per Macron
Alemanya aplaudeix el triomf d'un europeista en la primera volta de les presidencials
Brussel·lesLa Unió Europea ha entrat de ple en la campanya electoral francesa per frenar l’extrema dreta euròfoba. Després de la primera volta dels comicis, Brussel·les ha donat aquest dilluns suport de forma contundent al candidat europeista, Emmanuel Macron, de cara a la segona volta. És un gest inèdit que posa en relleu que el projecte comunitari es juga el seu futur en el duel entre Macron i Marine Le Pen el 7 de maig.
Davant la cita electoral de maig, Brussel·les ha deixat aparcada la seva habitual neutralitat amb els processos electorals dels estats membres per defensar sense ambigüitats Macron. “Es tracta d’escollir entre defensar els valors que encarna la UE i escollir la destrucció d’Europa. La tria és fàcil”, ha assegurat Margaritis Schinas, portaveu del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.
Referèndum europeu
L’elecció del 7 de maig serà com un “referèndum sobre Europa”, ha apuntat el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici. “Hi ha un candidat que és el de tots els demòcrates i pro europeus, que és Emmanuel Macron. No li ha de faltar cap vot i tindrà el meu el 7 de maig”, ha dit el socialista francès.
També l'alta representant de la política exterior europea, la italiana Federica Mogherini, ha deixat clar que Macron és el candidat de la Unió Europea. “Veure les banderes de França i de la UE saludar el resultat de Macron és l’esperança i el futur de la nostra generació”, ha assegurat Mogherini. “Com a patriota i europeu confiaré el 7 de maig en Emmanuel Macron”, ha tuitejat l’excomissari europeu i actual negociador del Brexit, el conservador Michel Barnier.
Entre els líders dels socis europeus, Alemanya també ha mostrat la seva preferència pel candidat socioliberal. El govern d’Angela Merkel ha aplaudit la victòria de Macron a la primera volta. “Estem contents i alleugerits que el vot dels francesos hagi sigut pro europeu”, ha subratllat el portaveu d’Exteriors, Martin Schäffer. En el moment convuls que viu la UE amb el Brexit, la bona sintonia i l’europeisme de l’eix francoalemany és clau per superar la crisi existencial i l’amenaça de l’extrema dreta. Malgrat la victòria de Macron a les presidencials de diumenge, la segona posició de Le Pen demostra que la ultradreta guanya terreny a Europa.
Macron va quedar en primera posició a la primera volta de les presidencials franceses amb el 23,86% dels vots, gairebé 2,5 punts més que els que va aconseguir la candidata de la ultradreta, Marine Le Pen (21,43%), un resultat que dona oxigen a Europa. A la segona volta s’enfrontaran els dos candidats, que tenen visions totalment enfrontades sobre el projecte comunitari. Les enquestes d’intenció de vot donen un clar avantatge al candidat centrista, però una victòria de Le Pen –defensa un referèndum sobre la pertinença de França a la UE i la sortida de l’euro– farien tremolar els fonaments de la Unió.
La UE, a l’espera del 7 de maig
Després del daltabaix del Brexit, Europa no es pot permetre un altre fracàs. La UE va poder aturar la victòria de la ultradreta a Holanda a les eleccions de març i diumenge va poder respirar tranquil·la després de que el socioliberal aconseguís ser el candidat més votat. Europa espera ara que el centrista Macron, de 39 anys, fundador del partit En Marxa fa només un any i el més europeista dels candidats a la primera volta, venci Le Pen i es converteixi en president de França, un dels països amb més pes polític de la Unió Europa.