EUROPA
Internacional18/05/2018

La UE vol evitar la guerra comercial amb els EUA

Juncker ofereix concessions a Trump si renuncia a apujar els aranzels a l’acer

Laia Forès
i Laia Forès

Brussel·lesLa Unió Europea està disposada a estendre la mà a Donald Trump per evitar la temuda guerra comercial que l’inquilí de la Casa Blanca sembla entestat a declarar. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va proposar ahir al president dels Estats Units negociar acords de liberalització del comerç que beneficiïn les dues parts -com una rebaixa dels aranzels a les importacions de cotxes des dels Estats Units- i reformes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A canvi, demana al president dels Estats Units que retiri definitivament l’amenaça d’apujar els aranzels a les importacions d’alumini i d’acer europeus. “Si Europa obté una exempció il·limitada, estem disposats a parlar”, va dir Juncker a Sofia, on els líders de la UE van celebrar una cimera amb els països dels Balcans occidentals. “No negociarem amb una espasa de Dàmocles a sobre del cap”, va advertir a Trump. Els 28 tenen una exempció temporal dels aranzels siderúrgics que finalitza l’1 de juny.

Cargando
No hay anuncios

La proposta és l’enèsim intent de la UE de fer entrar en raó el president dels Estats Units. Les relacions transatlàntiques han fet un gir de 180 graus des de la seva arribada a la Casa Blanca i Europa ja no percep els Estats Units com a soci fiable. El lema de Trump que guia les seves accions, “ America first ”, està fent trontollar les relacions entre els dos blocs i està fent perdre la paciència a més d’un dirigent europeu.

“Puc estar d’acord amb Trump quan diu que la imprevisibilitat pot ser una eina molt útil en política, però només contra enemics i oponents. La imprevisibilitat és l’últim que necessitem quan som amics”, es queixava ahir Donald Tusk, president del Consell Europeu, un dels polítics comunitaris més bel·ligerants amb Trump. Tusk va explicar que a la cimera de Sofia els líders dels 28 -van celebrar un sopar de treball dimecres previ a la cimera amb els Balcans- han assumit un “enfocament unit” per enfortir el paper de la Comissió Europea a l’hora de negociar amb els Estats Units.

Cargando
No hay anuncios

La llista de greuges de Trump és llarga -des de l’amenaça de guerra comercial fins a la sortida de l’acord pel canvi climàtic-, però potser el que més preocupa és la retirada del país de l’acord nuclear amb l’Iran. Juncker va anunciar que avui mateix la UE començarà a impulsar les mesures per defensar els negocis que les empreses europees tenen a l’Iran i que es podrien veure afectades per les sancions que els Estats Units tornaran a imposar al país. Però els líders europeus són conscients de les dificultats que tindran les multinacionals per mantenir els seus contractes a l’Iran. Es trobaran amb el dilema de si convé o no desafiar els Estats Units, on moltes de les empreses també hi tenen negocis.

El pacte nuclear, en perill

La petrolera Total va anunciar ahir que abandonarà el seu projecte de gas a l’Iran, valorat en milions d’euros, a menys que aconsegueixi una exempció de les sancions nord-americanes. Teheran havia exhibit el projecte com un símbol de l’èxit de l’acord nuclear i la retirada del país de la petrolera suposa un perill per al manteniment del pacte.

Cargando
No hay anuncios

Europa s’hi juga molt més que els contractes de les multinacionals. “El president de França no és el president de Total”, va assegurar ahir Emmanuel Macron. “La meva prioritat no és el comerç o les finances amb l’Iran. Es tracta de geopolítica, d’evitar una escalada, de fer tot el possible per obrir l’economia i la societat de l’Iran”, va subratllar el president francès ahir a Sofia. Brussel·les ha donat marge als governs de la UE perquè negociïn bilateralment amb Washington possibles exempcions per a les seves empreses de les sancions.