La UE, els EUA i l'OTAN acusen la Xina d'estar darrere del ciberatac a Microsoft
Biden diu que Pequín "protegeix" criminals informàtics igual que ho fa el govern rus
La Unió Europea, els Estats Units, l'OTAN i cinc països més han acusat aquest dilluns la Xina de estar al darrere del ciberatac global llançat al març contra Microsoft. Amb tot, tant des de Washington com des de Brussel·les no han responsabilitzat directament el govern xinès sinó hackers que operen des del gegant asiàtic amb la protecció de Pequín.
En declaracions als periodistes des de la Casa Blanca, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha acusat el govern xinès de "protegir" els pirates informàtics que llancen ciberatacs. "Igual que el govern rus, el govern xinès no ho fa directament, però està protegint els que ho fan, i potser fins i tot ajudant-los", ha dit Biden. Sobre per què aquest anunci no ha anat acompanyat de sancions contra Pequín, Biden ha respost que "la investigació no s'ha acabat".
Microsoft ja havia acusat els pirates informàtics que compten amb el suport de Pequín d'haver accedit il·legalment a comptes de correu electrònic del seu servei per a empreses Exchange Server. La UE, l'OTAN i els EUA han esperat a tenir més informació al respecte per acusar públicament la Xina. Segons la seva investigació, el ministeri de Seguretat Pública, el principal òrgan policial i d'intel·ligència xinès, hauria "contractat" de manera externa criminals informàtics per perpetrar atacs a tot el món, segons ha explicat una alta funcionària nord-americana en roda de premsa, segons informa l'agència Efe.
Entre altres coses, les operacions d'aquests pirates inclouen extorsió, robatori de criptomonedes i també atacs informàtics, després dels quals, i per neutralitzar-los, demanen recompenses per al seu propi benefici personal. En alguns casos, els ciberdelinqüents van atacar entitats bancàries privades amb un programa de ransomware que es va apoderar d'ordinadors amb informació confidencial i després van demanar una recompensa de milions de dòlars per alliberar els sistemes informàtics afectats.
És la primera vegada que l'OTAN acusa la Xina de cometre ciberatacs, però la condemna ha estat coordinada i s'ha fet pública aquest dilluns de manera simultània amb els Estats Units, la Unió Europea, el Regne Unit, Austràlia, Canadà, Nova Zelanda i el Japó. Segons va publicar el març The Wall Street Journal, el ciberatac contra Microsoft podria haver afectat uns 250.000 sistemes informàtics a tot el món. També van ser víctimes de l'atac l'Autoritat Bancària Europea, el Parlament noruec i la Comissió del Mercat Financer de Xile.