Internacional23/10/2018

Decisió inèdita de Brussel·les en tombar els pressupostos italians

Roma disposa ara de tres setmanes per presentar uns nous comptes

Esther Herrera
i Esther Herrera

Brussel·lesEn un gest que no té precedents, la Comissió Europea va rebutjar aquest dimarts els pressupostos italians per al 2019 i va demanar a l’executiu del primer ministre Giuseppe Conte que presenti un nou esborrany en un termini de tres setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de prendre la decisió, el vicepresident per a l’euro, Valdis Dombrovskis, va lamentar que, “per primera vegada, la Comissió Europea es veu obligada a demanar a un país de l’eurozona que revisi el seu pla pressupostari”. A l’executiu europeu no li quadren els comptes d’Itàlia, que (igual que Espanya) va presentar la setmana passada un esborrany que preveu un dèficit del 2,4% –tres vegades més que el compromís que tenia amb Brussel·les– i amb unes mesures per reduir el deute que Europa troba insuficients.

Cargando
No hay anuncios

Itàlia va tenir el 2017 un deute superior al 130% del PIB –lluny del 60% que fixen les normes europees–, un dels més alts de la Unió Europea i del món, va recordar l’executiu. Segons va denunciar Dombrovskis, el deute significa “una càrrega” de 37.000 euros per a cada contribuent italià. A més, dubta de les previsions de creixement econòmic, que considera irreals.

La Comissió va enviar una carta la setmana passada al govern italià avisant dels dubtes que tenien dels seus pressupostos i que contenia incompliments “sense precedents” segons les normes comunitàries. Però la resposta de Roma, enviada dilluns, no només no va convèncer sinó que va ratificar les preocupacions de Brussel·les, ja que Itàlia va contestar que, “tot i la difícil decisió”, es reafirmava en els seus comptes. “El govern italià està anant de manera oberta i conscient contra els compromisos que va fer ell mateix i amb altres estats membres”, va lamentar Dombrovskis.

Cargando
No hay anuncios

La decisió del govern italià de tirar pel dret promet ser un estira-i-arronsa que s’allargarà en les pròximes setmanes, en què Brussel·les i Roma començaran una negociació per intentar millorar els pressupostos i complir amb les normes. Amb tot, el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, va insistir que la decisió presa ahir “no ha de sorprendre ningú”, ja que, des que el govern italià es va reafirmar amb els comptes, l’executiu era conscient de la situació “inèdita” a què s’enfrontaven. Tot i així, Moscovici va deixar la porta oberta a resoldre la qüestió. “No estem en un cas límit, estem davant d’una desviació que és clara, neta, assumida i, fins i tot, reivindicada”, va argumentar el comissari.

Nous comptes en tres setmanes

Brussel·les, de moment, insisteix en les greus repercussions que tenen els actes del govern italià, no només per a l’economia europea, sinó especialment per a la italiana –la tercera més important de la zona euro–, que es pot veure durament castigada pels mercats. Ara s’obre un nou període de tres setmanes –d’aquí al 13 de novembre– perquè Itàlia enviï un nou esborrany que compleixi amb les normes.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, si el govern populista italià (format per la Lliga i el Moviment 5 Estrelles) manté el seu pols i es desentén de l’avís comunitari, la Comissió emetrà una nova opinió a finals de novembre, el dia 21, en què podria introduir el país transalpí en un llarg procediment que, en última instància, provocaria una sanció equivalent al 0,2% del PIB (uns 3.500 milions d’euros) o la retirada de fons estructurals. Una acció mai vista i en un moment polític molt delicat, amb l’auge de partits populistes i de governs –inclòs l’italià– que qüestionen obertament Brussel·les quan falten pocs mesos per a les eleccions europees del 2019.