La UE crida a evitar restriccions "desproporcionades" davant l'òmicron

Els líders reclamen més coordinació sobre el paper però França, Itàlia, Portugal o Grècia ja han adoptat mesures unilaterals

Brussel·lesSobre el paper, els vint-i-set líders de la Unió Europea tenen clar que davant la ràpida expansió de l'òmicron cal coordinar-se: "Cal garantir que qualsevol restricció es basa en criteris objectius i no malmet el funcionament del mercat únic ni obstaculitza de manera desproporcionada la lliure circulació entre els estats membres i els viatges a la UE", diu la declaració que han pactat aquest dijous en l'última cimera europea de l'any. Però, a la pràctica, ja són diversos (Portugal, Irlanda, Grècia o Itàlia) els que han tirat pel dret i han decidit posar entrebancs a la circulació dels europeus malgrat que estiguin vacunats.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cimera, escurçada a només una jornada precisament per la pandèmia, ha arrencat al matí i el debat sobre el coronavirus s'ha allargat gairebé fins a l'hora de dinar. La necessitat de coordinar-se ha sigut el gran tema i, tot i que fonts europees asseguren que no hi ha hagut retrets a aquells que, com Itàlia, exigeixen una prova diagnòstica a la resta d'europeus per traspassar les seves fronteres, fonts diplomàtiques sí que han fet notar el descontentament que arriba des de països com Espanya o Bèlgica, que rebutgen l'unilateralisme.

Cargando
No hay anuncios

El certificat de vacunació s'havia convertit en la cola d'enganxar d'un espai Schengen fragmentat per la pandèmia, però l'òmicron també l'ha posat en qüestió. Per salvar-ho, la Comissió Europea ha proposat que el certificat caduqui als nou mesos per a les dues dosis i que de moment no caduqui una vegada s'obtingui la tercera. D'aquesta manera quedaria garantit que a partir del gener tots els europeus amb tres dosis poden viatjar sense necessitat de requisits addicionals i s'estimularia també la punxada de reforç, que també s'enfronta a l'escepticisme de la ciutadania en molts casos. D'entrada, els governs de la UE hi estan d'acord, i així ho han deixat per escrit aquest dijous a l'espera que Brussel·les enllesteixi el procés legal els pròxims dies. Ara bé, hi ha també certes discrepàncies amb el període de caducitat que alguns preferirien escurçar.

Cargando
No hay anuncios

França castiga el Regne Unit

I ja no són només les fronteres internes les que comencen a patir de nou un desgavell de criteris per als viatges. Aquest mateix dijous, França –que no passa pel seu millor moment en les relacions amb Londres– ha anunciat que ja no permetrà l'entrada de viatgers procedents del Regne Unit, estiguin vacunats o no. De cara a l'exterior, la UE està debatent també si exigeix o no una PCR a tots els viatgers que venen des de països tercers, però tampoc hi ha consens per ara en aquest àmbit. La proposta de Brussel·les, pendent d'aprovar, és que tots aquells viatgers de fora de la UE que estiguin vacunats amb fàrmacs no aprovats per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) hagin de fer-se PCR o fer quarantena.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, l'última cimera europea de l'any queda envaïda per una certa sensació de déjà-vu que traspuava en l'ànim de la majoria de líders. Tornem a les restriccions, tornem al tancament de fronteres i cal tornar a vacunar el conjunt de la població. En el text de conclusions, els líders de la UE reconeixen el "deteriorament de la situació epidemiològica a la UE". Són diversos els països que registren xifres rècord de contagi i que tenen els sistemes hospitalaris sota màxima pressió just quan arriben les festes de Nadal, un període de gran mobilitat i reunions. Per això, poques hores abans de començar la cimera, el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) enviava un contundent avís als líders: l'òmicron s'escampa massa de pressa i cal restringir de nou la vida social.

"Preocupació" és la paraula que més s'ha pronunciat aquests dies a Brussel·les, però també "vacunació". Actualment, un 67,2% dels europeus estan vacunats amb la pauta completa, però hi ha diferències abismals. Mentre Dinamarca i Portugal superen el 80%, Romania no arriba al 40% i Bulgària se situa al 26,6%. "En aquest context, és fonamental superar els dubtes sobre la vacunació i abordar la desinformació", recalquen els líders, que també es comprometen a augmentar les donacions de dosis als països més necessitats, després que l'aparició d'aquesta nova variant a Sud-àfrica hagi posat en evidència el fracàs de mecanismes com Covax, que només ha entregat un 40% de les vacunes promeses abans que acabés l'any.